Bošnjaci u Sandžaku

Bošnjaci na prostorima bivše Jugoslavije u posljednji stotinu i pedeset godina, zbog nezainteresovanosti Turske za političku sudbinu Bošnjaka u vrijeme dok je imala tutorstvo nad Bosnom ostavljeni su na milost i nemilost.
IMG_3027
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Danas se Svijet nalazi u traženju nove ravnoteže osnovnih snaga i sila koje žele da upravljaju svjetskim krizama onako kako one misle da je ispravno, a sve što su do sada uradili je nakaradno. To je ono što u kolokvijalnom govoru nazivamo novi međunarodni poredak.

Na globalnom planu pored američke i evropske hemisfere pojavljuje se i treća jugoistočno – azijska, kao alternativa europocentrizmu u koj je pored (Malezije, Indonezije i drugih manjih zemalja toga regiona ulazi i Australija). Ostaje da se vidi gdje će u tome biti Kina, Indija, Iran, Pakistan i Rusija koja trenutno vodi agresijski rat u Ukrajini.

Balkan pripada evropskoj hemisferi i na njemu je u toku veliko previranje. Balkan sa svojim usitnjenim nacionalnim zajednicama koje žele da se politički emancipuju i kao razmeđe između istočne i zapadne civilizacije nikada nije bio miran. Njegovo bitno jučerašnje obilježje je raspad bivše Jugoslavije u nekoliko suverenih i nezavisnih država i proces homogeniziranja pravoslavnih zemalja koje predvodi Rusija i kontroverzna Grčka. Zatim rat u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini s ciljem da se konstituiraju velika Hrvatska i velika Srbija na račun teritorija Bosne i Hercegovine i njenog bošnjačkog naroda. Otvorenim ostaje pitanje međunarodnog prava da li Vojvodina i Sandžak trebaju da ostanu u sastavu Srbije, a koju je napustilo Kosovo i proglasilo svoju samostalnost nakon srpske agresije.

S obzirom na prisustvo dvostoljetnih težnji velikosrpskog nacionalizma da na ovim balkanskim prostorima stvori jedinstvenu srpsku državu pod devizom. „Svi Srbi u jednoj državi“, a onda su ukrali tursku parolu: „turski svijet“ i preveli na „srpski svet“. Velika Srbija ili velikosrpska ideologija je irendetistička ideja koja ima za cilj da ujedini u jednu državu sve teritorije na kojima Srbi žive ili su nekada živjeli. Malo čudno da dva miliona Srba u dijaspori ne mogu biti u tom „srpskom svetu“, možda su se odrekli Srbije i imaju pasoše zapadnih država, a ne sestrinske Rusije. Srbi su pokušavali da prave „veliku Srbiju“, ali su se zaglavili u „malu jamu“ koju su sami iskopali, i samo što su izašli iz te jame ponovo pokušavaju ostvariti imperijalnim i šovinističkim atakovanjem na državne teritorije susjeda i živote i imovinu ljudi drugih vjera i nacija.

Znamo da su se Srbija i Crna Gora ’90-tih odlučile na rat i agresiju, na osvajanje, na (č)etničko čišćenje, na zločin genocida, da bi ostvarile te svoje velikodržavne aspiracije. Umjesto toga izgubiše rat i molimo Boga da ga nikad više ne nađu. Historija nas je naučila da su agresori uvijek gubili ratove, a to se dogodilo Srbiji i Crnoj Gori. Umjesto da dožive kataklizmu Srbi koji su „dobrovoljno“ s vojskom napustili mjesta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gdje su stoljećima boravili prije agresije ’90-tih stigli su u rezervnu im domovinu Srbiju da zajednički slušaju srpske historičare, političare, analitičare, novinare koji neprestano govore o nekom nemogućem „srpskom svetu“.

Bošnjaci na prostorima bivše Jugoslavije u posljednji stotinu i pedeset godina, zbog nezainteresovanosti Turske za političku sudbinu Bošnjaka u vrijeme dok je imala tutorstvo nad Bosnom ostavljeni su na milost i nemilost da bi nakon toga spadali u najtragičniji narod na ovom prostoru koji je najviše materijalno i egzistencijalno stradao, zahvaljujući svojim agresivnim susjedima Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Čitavo ali i dugo to vrijeme Bošnjaci su pod snažnim političkim i kvazi kulturnim uticajem veliko hrvatske i veliko srpske politike bili rastrzani (raspolućeni) u pogledu svoga nacionalnog identiteta, jer im se nije dozvolilo da politički afirmiraju i razviju svoj bošnjački nacionalni identitet koji je baštinio još od bogumila – „dobrijeh Bošnjana“, i srednjovjekovne bosanske državno pravne tradicije, kulture i da se svojim bošnjačkim nacionalnim političkim bićem i svojom bogatom narodnom tradicijom i kulturom odredi prema Srbima i Hrvatima, koji su ga nacionalno svojatali. Prema njima su se odreživali samo islamom i nekim običajima vjerske provenijencije, čime su Bošnjaci bili dovedeni u opasnost da budu svedeni samo na vjersku zajednicu i time trajno izgube svoju zemlju i državu i nestanu kao politički narod. Hvala Bogu, kod Bošnjaka je prosvijetlila pamet i u posljednjem momentu su se trgli iz stogodišnje letargije i amnezije u koju su i bili bacili njihovi dušmani. Uzeli su ono malobrojno oružje u ruke, više nisu imali zbog embarga demokratskog svijeta i odbranili i sebe i svoju domovinu i svoju vjeru. Postali su međunarodni politički faktor bez koga se više, ne samo u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Kosovu, dijaspori i u njenom okruženju ne može ništa odlučiti bez njihovog učešća.

Zato u historijskom globalnom i regionalnom kontekstu treba sagledavati i sadašnji i budući politički interes i njegovo učešće u kreiranju državno pravnog položaja Sandžaka i njegovih Bošnjaka koji žive zajedno s ljudima drugih vjera i nacija. Sandžak je kao bosanska provincija politički – teritorijalno bio već od 1877. godine otcijepljen od Bosne i od tada je bošnjački narod bio rascijepljen u odvojenim politički – teritorijalnim sistemima, neovisno od toga što je postojala još formalna suverenost sultana nad Bosnom. To se održalo, neovisno od globalnog državnog jedinstva, i u obje Jugoslavije. Međutim, time se nikada nije gubio jedinstveni nacionalni bošnjački identitet i njihova zajednička politička sudbina na ovim prostorima. Što je u svemu ovome dobro da će i ubuduće egzistirati, ma gdje se nalazili kao jedan narod, i kao pripadnici iste vjere, ali u različitim državnopravnim i političkim sistemima kao njihovi državljani ali sa Bosnom i Hercegovinom u srcu.
Ovdje ću postaviti ono pitanje koje se često postavlja: Da li je Bosna i Hercegovina domovina Bošnjacima iz Sandžaka, ako su oni državljani države u čijim se državnim granicama Sandžak danas nalazi, a nemaju istovremeno i državljanstvo Bosne i Hercegovine, tzv. dvojno državljanstvo, kao što je bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima njihova domovina Bosna i Hercegovina, a ne Srbija i Hrvatska. Kada je riječ o Sandžaku i Bošnjacima u Srbiji i Crnoj Gori, ili Bošnjacima u Hrvatskoj treba da se primjene isti kriterijumi, koji se primjenjuju za Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini.
Sandžak je 1913. godine bio podjeljen između Srbije i Crne Gore, gledano sa današnje historijske distance bilo je povoljnije da je njegov državno – pravni položaj uredio u okviru političkog sistema tzv. Jugoslavije nego posebno Srbije i Crne Gore, jer bi tada zadržao svoje teritorijalno jedinstvo. Danas je teže postići da Sandžak bude jedinstvena regija, sa svojom regionalnom samoupravom, jer ko bi taj međunarodni sporazum u tom segmentu potpisao, a da ne bude odvojeno sa Srbijom i Crnom Gorom, onda bi u tom slučaju izgubio jedinstvo teritorije.

U Načelu Ustava Republike Srbije se pominje Pokrajinska autonomija i lokalna samouprava u Članu 12 – (član 176 – 194) stoji pravo na pokrajinsku autonomiju, ali za to treba imati dovoljan broj podignutih ruku u Skupštini.

U Ustavu Crne Gore koji reguliše Ostvarivanje prava Član 75 stoji: Posebna prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa ne mogu se ostvariti suprotno Ustavu načelima međunarodnog prava i načelu teritorijalne cjelovitosti Crne Gore.

Ako se Sandžaku ne bi dozvolilo da ima specijalni status ili svoju regionalnu i političku samoupravu, ako bi i u buduće ostao podijeljen u više regija kao što je danas slučaj, Bošnjaci u Sandžaku bi morali naći odgovarajući oblik jedinstvenog nacionalnog okupljanja, kao i političkog, kulturnog, vjerskog, ekonomskog i drugog organiziranja i djelovanja koje će im osigurati opstanak u Sandžaku i sačuvati specifičnost sandžačkog društva.

Zato treba razmotriti oblike organiziranja i djelovanja različitih segmenata sandžačkog društva, uključujući tu odnos i saradnju sa domaćim Srbima, Albancima i drugim, kako bi se kroz jedinstvo organiziranje i djelovanje sačuvalo jedinstvo sandžačkog društva, iako je ono podijeljeno državnim granicama Srbije i Crne Gore i regionalnim granicama u svakoj od tih država. I Islamska zajednica na području Sandžaka također treba biti organizaciono dezintegrirana, ukoliko Sandžak ne dobije političku, kulturnu i vjersku autonomiju.

Ukoliko bude vjere u onome što Bošnjaci budu radili, biće i uspjeha. Ovo važi i za odnos prema Sandžaku i sudbinu Bošnjaka u njemu.

Prilikom pisanja ovog članka parafrazirao sam esej: „Bošnjaci u Sandžaku“ iz knjige: „Bosna i Bošnjaci – država i narod koji koji su trebali nestati“ (Zbirka pravnih i političkih eseja) od prof. dr. Omera Ibrahimagića. Knjigu je izdala SVIJETLOST u Sarajevu, 1996. godine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.