RISC-V čipovi kao novo bojno polje

RISC-V može da se koristi kao ključni sastojak za bilo šta, od čipa za pametni telefon do naprednih procesora za veštačku inteligenciju.
IMG_3020
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Amerika i Kina su našle novo bojno polje.

U novom frontu u američko-kinesko tehnološkom ratu, administracija Bajdena suočava se sa pritiskom nekih zakonodavaca da ograniče američke kompanije da rade na slobodno dostupnoj tehnologiji čipova koja se široko koristi u Kini. To bi bio potez koji bi mogao da preokrene način na koji globalna tehnološka industrija sarađuje preko granica.

U pitanju je RISC-V, tehnologija otvorenog koda koja se takmiči sa skupom vlasničkom tehnologijom britanske kompanije za dizajn poluprovodonika i softvera Arm Holdings. RISC-V može da se koristi kao ključni sastojak za bilo šta, od čipa za pametni telefon do naprednih procesora za veštačku inteligenciju.

Neki poslanici navode kao osnovni razlog za preduzimanje mera u vezi sa RISC-V nacionalnu bezbednost- Zakonodavci su izrazili zabrinutost da Peking koristi kulturu otvorene saradnje među američkim kompanijama kako bi unapredili sopstvenu industriju poluprovodnika, što bi moglo da naruši trenutno vodeće mesto SAD u oblasti čipova i da pomogne Kini da modernizuje svoju vojsku. Njihovi komentari predstavljaju prvi veliki pokušaj da se američkim kompanijama ograniči rad na RISC-V.

Predstavnik komisije Predstavničkog doma za Kinu, rekao je da Ministartsvo trgovine treba da „zahteva da bilo koja američka osoba ili kompanija dobije izvoznu dozvolu pre nego što stupi u kontakt sa entitetima NRK na RISC-V tehnologiji.

Takvi pozivi za regulisanje RISC-V su najnoviji u američko-kineskoj borbi oko tehnologije čipova koja je eskalirala prošle godine uz sveobuhvatna ograničenja izvoza za koja je Bajdenova adminsitracija Kini rekla da će ažurirati ovog meseca.

Ukoliko bi Bajdenova administracija regulisala učešće američkih kompanija u fondaciji sa sedištem u Švajcarskoj na način na koji traže zakonodavci, to bi otežalo američke i kineske kompanije da rade zajedno na otvorenim tehničkim standardima. To bi takođe stvorilo prepreke kineskoj potrazi za samodovoljnošću čipovima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.