20 godina uspješnog rada i djelovanja

Kako i samo ime organizacije kaže “Sandžačka kuća”, ova organizacija je uvijek otvorenih vrata za sve dobronamjerne ljude.
Udruženje “Haus Sandžak” iz Frankfurta obilježilo 20 godina uspješnog rada i djelovanja_652558fd78d22.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Frankfurt je prethodnog vikenda bio mjesto velikog jubileja Sandžaklija. Udruženje “Haus Sandžak” oformljeno kako bi se kroz njega okupljali Bošnjaci velikom manifestacijom obilježilo je 20 godina svog uspješnog rada i djelovanja. Bogat kulturno-umjetnički program bio je najljepši način da se ovaj jubilej obilježi, a krcato puna sala “Salbau Titus Forum” centra posvjedočila je važnosti postojanja ovakvih organizacija i okupljanja kroz njih.

U uvodnom dijelu večeri prisutne su poselamili i poželjeli im dobrodošlicu predstavnici udruženja “Haus Sandžak” – predsjednik Enes Halilović i potpredsjednik Damir Martinović. Kako i samo ime organizacije kaže “Sandžačka kuća”, ova organizacija je uvijek otvorenih vrata za sve dobronamjerne ljude.

Ovo je, jednim dijelom, bila i noć humanosti. Među prisutnima predstavnici humanitarnih organizacija čiji je dio i “Haus Sandžak”. Prvi čovjek HO Bošnjaci Frankfurta i dijaspore Besim Fehratović u svom obraćanju poželio je još mnogo decenija uspješnog rada i djelovanja uz poruku da svi zajedno mogu pomjeriti granice dobra.

Bosna i Hercegovina i Sandžak uvijek su imali neraskidivu vezu. Dva su tijela koja žive jednom dušom – poruka je predsjednika HO Merhamet iz Sarajeva. U svom obraćanju Kenan Vrbanjac istakao je tu neraskidivost bratskog naroda uz poruku da će ono trajati dok je vijeka i svijeta.

Posebne gošće večeri bile su književnica Šefka Begović Ličina i Binasa Ramović Hajrović, poznata po svom kulinarskom serijalu “Binin sahan”. Bilo je riječi o sandžačkoj ženi, tradicionalnoj nošnji, hanumluku i običajima – u čemu je, uz prezentaciju, uživalo nekoliko stotina prisutnih.

Večer je posebnim učinilo njemačko-bosanskohercegovačko kulturno udruženje “Sevdah” iz Frankfurta tradicionalnim bošnjačkim igrama. Poseban doprinos dali su u realizaciji manifestacije, a već 11. novembra još jedna velika manifestacija – Noć Bosne i Hercegovine.

Poznati stend-ap komičar rodom iz Sandžaka Halid Rizvanović svojom komedijom nasmijao je na stotine prisuitnih te večeri koji su se prisjetili našeg načina humora.

Onda je uslijedio muzički dio večeri u kojem su nastupili umjetnici Nihad Alibegović, Esma Kovač i Hamza Škrijelj, koji su svojim izvjedbama dali poseban pečat ove večeri. Medijski pokrovitelj manifestacije bila je Sandžak televizija, a cijelu emisiju pogledajte u večerašnjem terminu sa početkom od 20:30h.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.