20 godina uspješnog rada i djelovanja

Kako i samo ime organizacije kaže “Sandžačka kuća”, ova organizacija je uvijek otvorenih vrata za sve dobronamjerne ljude.
Udruženje “Haus Sandžak” iz Frankfurta obilježilo 20 godina uspješnog rada i djelovanja_652558fd78d22.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Frankfurt je prethodnog vikenda bio mjesto velikog jubileja Sandžaklija. Udruženje “Haus Sandžak” oformljeno kako bi se kroz njega okupljali Bošnjaci velikom manifestacijom obilježilo je 20 godina svog uspješnog rada i djelovanja. Bogat kulturno-umjetnički program bio je najljepši način da se ovaj jubilej obilježi, a krcato puna sala “Salbau Titus Forum” centra posvjedočila je važnosti postojanja ovakvih organizacija i okupljanja kroz njih.

U uvodnom dijelu večeri prisutne su poselamili i poželjeli im dobrodošlicu predstavnici udruženja “Haus Sandžak” – predsjednik Enes Halilović i potpredsjednik Damir Martinović. Kako i samo ime organizacije kaže “Sandžačka kuća”, ova organizacija je uvijek otvorenih vrata za sve dobronamjerne ljude.

Ovo je, jednim dijelom, bila i noć humanosti. Među prisutnima predstavnici humanitarnih organizacija čiji je dio i “Haus Sandžak”. Prvi čovjek HO Bošnjaci Frankfurta i dijaspore Besim Fehratović u svom obraćanju poželio je još mnogo decenija uspješnog rada i djelovanja uz poruku da svi zajedno mogu pomjeriti granice dobra.

Bosna i Hercegovina i Sandžak uvijek su imali neraskidivu vezu. Dva su tijela koja žive jednom dušom – poruka je predsjednika HO Merhamet iz Sarajeva. U svom obraćanju Kenan Vrbanjac istakao je tu neraskidivost bratskog naroda uz poruku da će ono trajati dok je vijeka i svijeta.

Posebne gošće večeri bile su književnica Šefka Begović Ličina i Binasa Ramović Hajrović, poznata po svom kulinarskom serijalu “Binin sahan”. Bilo je riječi o sandžačkoj ženi, tradicionalnoj nošnji, hanumluku i običajima – u čemu je, uz prezentaciju, uživalo nekoliko stotina prisutnih.

Večer je posebnim učinilo njemačko-bosanskohercegovačko kulturno udruženje “Sevdah” iz Frankfurta tradicionalnim bošnjačkim igrama. Poseban doprinos dali su u realizaciji manifestacije, a već 11. novembra još jedna velika manifestacija – Noć Bosne i Hercegovine.

Poznati stend-ap komičar rodom iz Sandžaka Halid Rizvanović svojom komedijom nasmijao je na stotine prisuitnih te večeri koji su se prisjetili našeg načina humora.

Onda je uslijedio muzički dio večeri u kojem su nastupili umjetnici Nihad Alibegović, Esma Kovač i Hamza Škrijelj, koji su svojim izvjedbama dali poseban pečat ove večeri. Medijski pokrovitelj manifestacije bila je Sandžak televizija, a cijelu emisiju pogledajte u večerašnjem terminu sa početkom od 20:30h.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.