Izbori u IZ nemaju nikakve veze s državnim

Izbori su raspisani puna dva mjeseca prije nego što će biti održani.
Dr. Plojović: Izbori u IZ nemaju nikakve veze s državnim_651e18f79991f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Raspisani su redovni izbori za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Posljedni su bili u decembru 2018. godine i muftija završava drugi mandat od pet godina.

–O izborima se šuškalo i govorilo kako muftija Dudić neće smjeti da raspiše izbore ili sad će izbori pa ćemo vidjeti. Što smo ih raspisali sada, pa baš zbog komentara hoće, neće biti, kandidat ima pravo, nema pravo. Izbori su raspisani puna dva mjeseca prije nego što će biti održani. Izbori u Islamskoj zajednici nemaju nikakve veze s državnim izborima. Izbori u Islamskoj zajednici su redovni a u državi vanredni. Što su zakazani za 9. decembar a ne neki drugi dan, prosto jer su se morali desiti u decembru, moraju biti za dane vikenda zbog svih ljudi koji učestvuju u izboru i dolaze s različitih strana, i važno je da nije radni dan, naglašava dr Rešad ef. Plojović zamjenik predsjednika Mešihata IZ u Srbiji.

Nikakvo, kaže, iznenađenje.
– Posebno ne nešto što je s određenim proračunatim planom od strane nekoga ili muftije Dudića kako se to govori.
Podsjeća, kandidata za predsjednika Mešihata delegiraju svi medžlisi, sve odgojno-obrazovne ustanove, kao i pravni subjekti unutar Islamske zajednice. O tome ko će biti predsjednik Mešihata odlučuje izborno tijelo na dan održavanja izbora.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.