Zašto je BiH (ne)interesantna?

Da li su i međunarodni mentori znali da će se stvari odvijati na način koji se to dogodio od agresije '90 – tih do danas?
Ilustracija: Sallex Peric
Ilustracija: Sallex Peric
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovo je pitanje koje zaokuplja pažnju velikog broja ljudi širom svijeta. Ima i drugih pitanja ali su mnoga vezana za osvjetljavanja sudbine jedne male države Bosne i Hercegovine. Uz mnogobrojna pitanja u kojima ima i nekih valjanih teza, da je tzv. bosansko-hercegovačko pitanje ustvari pitanje planete Zemlje, potvrđuje se u brojnim nastupima koji idu dotle da mnoge države u svojim nastupima bosansko-hercegovačko pitanje proglašavaju za pitanje svoje nacionalne sigurnosti.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu ’90 – tih mnogima je tek nedavno otvorila uši i oči, a tih ’90 – tih su svi bili gluhi i svi su žmirili. Sada im postaje jasno da je Bosna i Hercegovina postala sudbinsko pitanje malih država i naroda u svijetu jer, ako te male države i narode prepustite njihovim dušmanima, oni uvijek stradaju i nad njima se i genocid izvrši.

Evo nekih od specifičnosti Bosne i Hercegovine:
1. Geografski položaj i hiljadugodišnje postojanje Bosne i Hercegovine, ona je primjer kojim Bog hoće nešto da nam pokaže, ona je Džennet na zemlji, a mi nismo toga svjesni. Zato ona ima toliko dušmana koji bi da promjene njenu historiju kako bi joj mijenjali i geografiju.

2. Prijelaz iz komunističkog perioda i raspad socijalističkih država, te model rješavanja međunacionalnih odnosa u postkomunističkom periodu. U tom vremenu ko je ozbiljno razmišljao morao je zaključiti da će se Jugoslavija raspasti, a u tom slučaju problem Bosne i Hercegovine je najznačajniji problem cijelog ovog područja. Da Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji je bila pusta priča. Srpska politika, a kojoj se pridružila i hrvatska pošli su putem agresije na Bosnu i Hercegovinu.

3. Razbijanje velikodržavnih koncepata na njenog teritoriji i prijetnje u međunarodnim odnosima koji inaugurišu poziciju sile kao način pravljenja „velike Hrvatske“ i „velike Srbije“. Historija se ponavlja na štetu Bošnjaka. Velikodržavna ideja pripajanja „matici“ postavlja pitanje: Koliko oni uopšte ili uopće Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao zemlju koja jeste i njihova „matica“ gdje imaju korijene, prijateljstva, kumstva, komšije i susjede i gdje su se izrodili i oni i njihovi preci svoju djecu. Šta se to desilo da se zarad maglovite predstave o nekakvoj „velikoj Srbiji“, „velikoj Hrvatskoj“ dali na kocku i prošlost, i sadašnjost, i budućnost vlastitog opstanka u Bosni i Hercegovini i njih i njihovih dojučerašnjih komšija. U agresiji ’90 – tih nam pokazaše da oni te svoje komšije i susjede nikad i nisu smatrali sastavnim dijelom svojega okoliša kojeg kao miraz nose u zavežljajima odlazeći tamo gdje ih njihove vođe usmjeravaju u obećanu zemlju.

4. Realna opasnost od restauracije fašizma, koji je bio i ostao prijetnja za svaku državu, jer danas nema niti jedne države u svijetu, ma koji režim imala, da nema objektivnu snagu usijanih glava koji su profašistički orijentisani. Bosna i Hercegovina je imala i još ima srpsko – hrvatske fašiste – četnike i ustaše. U suštini svaki kompromis sa fašizmom je pobjeda fašizma i znači razbijanje Bosne i Hercegovine. Pitamo se: Kako je ovakva u suštini fašistička ideja našla na toliko pogodno tlo među ovdašnjim narodima koji sebe nazivaju Srbima i Hrvatima? Ne umanjujmo značaj ove potecijalne opasnosti koja proističe i iz planiranja uništenja Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

5. Bosna i Hercegovina je na razmeđu utvrđivanje novog svjetskog poretka i jasno razdvajanje Istoka i Zapada. O ovoj tezi cio svijet bruji. Najdirektniji je bio američki ekspert za Balkan Danijel Serwer koji je izjavio: „Linija razgraničenja Istoka i Zapada mogla bi ići kroz Bosnu i Hercegovinu. Na jednom mjestu kaže: „Možda međuentitetskom linijom“. Izgleda da su ga Dodikovi Srbi dobro čuli i zato se često okupljaju na međuentitetskim linijama sa porukom: „Granica postoji!“

Moglo bi se, sasvim sigurno, nabrajati još mnogo razloga koji nas navode na realno promišljanje pravih razloga zašto je Bosna i Hercegovina postala pitanje svih pitanja. Danas u svijetu nema nijednog iole značajnog skupa na kojem se neće naći na dnevnom redu Bosna i Hercegovina. Samo što na tim skupovima za jedne je ona domovina, za druge maćeha, za treće ona ne postoji. Bosna i Hercegovina je jedna država, troja, usta iz kojih izlazi hiljadu jezika. I ovdje treba postaviti pitanje: Ko su iluzionisti, ko patriote, a ko izdajice?

Zašto je Bosna i Hercegovina uopšte (ne)interesantna?

Da li su i međunarodni mentori znali da će se stvari odvijati na način koji se to dogodio od agresije ’90 – tih do danas?

Agresija na Bosnu i Hercegovinu pri kraju 20 – tog stoljeća stoga ima mnogo šire dimenzije i prvi put u historiji Bosne i Hercegovine ima i unutrašnju kohezionu silu, koja je narasla do nivoa vojne sile koja bi trebala biti sastavni dio NATO-a, tako da se zaista sada Bosni i Hercegovini nametanje bilo kakvog tutorstva pokazuje kao izlišno.

Stabilnost bilo kojeg sistema u svijetu se pokušava u „modernom vaktu“ stvoriti dobrim dijelom i javnom predstavom o tom sistemu. Sistem se pokušava kako i u očima svoje javnosti, a posebno prema vani, prikazati kao onaj koji stabilno planira, koji raspolaže sa dovoljno informacija i kao takav je bezalternativan i u njega se može imati povjerenja. Doziranje informacija se postavlja kao jedna od temeljnih odrednica kojom se stvara savremena markentiška predstava o nekim „neuništivim“ sistemima. Obično se, uz svakodnevnu pokrivenost savremenim „socijalnim mrežama“, elektronskim medijima, pojavljuju tajne službe čiji špijuni švrljaju po Bosni i Hercegovini, a koje u datom momentu prezentiraju informaciju povjerljivog karaktera. Taj moderni kolonijalizam se danas odvija na informativnom prostoru i postaje elemenat „prepoznatljivosti“ pojedinog političkog sistem, a Bosni i Hercegovini su se oformila tri i svaki vuče na svoju stranu kako bi ravnoteža bila potpuna.
Zašto uopšte pominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu?

Iz jednostavnog razloga što je Bosna i Hercegovina jučer, danas. sutra, žrtva takvih odnosa. Na marginama „novog“ svjetskog poretka se danas odvijaju sukobi: ruska agresija na Ukrajinu, sukobi na Gorskom Karabahu, srpski teroristički napad na Kosovu, srpske blokade entitetske linije u Bosni i Hercegovini, srpsko nezadovoljstvo u Crnoj Gori itd. Za sve ovo je hladni rat bio tek dječija igra, jer sada vlada sila i stalna opasnost od novih sukoba koji se „iznenada“ pojavljuju i to čak i u stabilnim rejonima i onim koji su navodno bili primjer.

Bosna i Hercegovina je u tom smislu veoma značajan primjer. Na primjeru agresije na nju danas se (ne) mogu praviti precizne procjene šta bi eventualni sukobi na širem prostoru značili i kako se mogu kontrolisati. Ako znamo da svijet Bosnu i Hercegovinu posmatra iz više uglova i sa više dijoptrija – da li bi tu bilo razloga interesovanja svijeta za tako malu zemlju? Mislim da je na domaćim strukturama vlasti da od Bosne i Hercegovine ne naprave vječitog bolesnika kojem niko ne želi pružiti bilo kakvu pomoć. Ima bolesnika koji ne pobijede opaku bolest, već opaka bolest pobijedi bolesnika.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.