Društvene bolesti

Pojedinac u ovakvoj sredini i u ovakvom okruženju osjeća da je optužen i potvoren, i srce ga boli usljed moralne bolesti, i prepuno je loših misli.
Ilustracija: Benedeto Cristofani
Ilustracija: Benedeto Cristofani
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Uzvišeni Allah, objavio je: ”O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.” (El-Hudžurat, 12.)

Kada su odnosi i veze među ljudima – bilo da se radi o porodici, džematu, društvenoj zajednici ili firmi – uprljani nepovjerenjem, sumnjom, lošim mišljenjem i špijuniranjem jedni drugih, u tom slučaju se pojedinac može pretvoriti, kako to

Kur’an slikovito opisuje u citiranom ajetu, u osobu koja jede meso umrle braće ili pak u osobu koja će biti izjedena od strane drugih ljudi.

Pojedinac u ovakvoj sredini i u ovakvom okruženju osjeća da je optužen i potvoren, i srce ga boli usljed moralne bolesti, i prepuno je loših misli.

Takvo okruženje zapravo znači da pojedinac živi u zavjereničkoj skupini i on će, da bi se spasio kompromitacije, poniženja, ucjenjivanja i odbacivanja, na sve načine tražiti opravdanja i dokaze svoje nevinosti i vrijednosti.

Stoga, ako se veza među ljudima pretvori u zlostavljanje i optužbe, u sumnjičenje, nepovjerenje, loše mišljenje, nipodaštavanje, ogovaranje, klevetu, stalno uhođenje i špijuniranje, to je onda bolesna sredina i pojedinac će, bez sumnje, nastojati da je napusti, jer je postala neprikladna za život u sreći, ljubavi i bratstvu.

Većina društvenih bolesti uzrokovana je upravo sredinom i okruženjem koje je zaraženo zavidnošću, zlobom i mržnjom, a veze i odnosi među ljudima grade se radi ljubavi, samilosti, međusobnog pomaganja i usrećivanja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.