Savremeni svijet

Džennet i Džehennem su za savremenog čovjeka bajke, a obračun na Sudnjem danu priča za malu djecu.
Ilustracija: Alexander Wright
Ilustracija: Alexander Wright
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Šta se desilo sa današnjim svijetom?! Zašto pjevači toliko vrište, zašto se igrači i plesači grče?! Čemu ovi dosadni ritmovi i treštava muzika koja zaglušuje uši?! Ove stvari otkrivaju umjetničko siromaštvo, pokvareni ukus i nedostatak sluha. I ovaj surovi marketing, koji je razlog tome, da nije možda loš kvalitet robe i nedostatak talenta?

Smijte se zajedno sa mnom astronomski visokim cijenama i istovremeno jeftinoći čovjeka, jeftinoći umjetnosti, nedostatku istinskih vrijednosti i trivijalnosti robe. Kažnjeni smo, gospodo, zastrašujućom tjeskobom.

Razmislite o riječima Uzvišenog Gospodara: ”A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti.” (Ta-Ha, 124.)

Nije li čitav današnji svijet sažet u ovoj tako snažnoj riječi “dank” – ”tjeskoba”?!
Nije li svijet potpuno okrenut od svega Božanskog i potpuno uronjen u sve što je svjetovno, materijalističko, dunjalučko, požudno, trenutačno i prolazno.

Svi su u žurbi, svi žele nešto da zgrabe i svi žude za nečim. Niko ne gleda dalje i niko ne gleda na ono što dolazi poslije.
Smrt nikome ne pada na pamet, a ono što dolazi poslije smrti za većinu je mit. Džennet i Džehennem su za savremenog čovjeka bajke, a obračun na Sudnjem danu priča za malu djecu.

Ljudi su u tjeskobi, cijeli svijet, njegovi bogati i siromašni, svi su siromašni u istini, siromašni u mudrosti, siromašni u plemenitosti.

Najviše pažnje pridaje se prolaznom, trenutnom i propadajućem. Svijet liči na predstavu sa užasno tragičnim završetkom.
U prošlosti, Allah je opominjao ljude Svojim vjerovjesnicima, a danas ih opominje katastrofama, zemljotresima, uraganima i poplavama.

Ako ih ove opomene ne osvijeste, Allah će ih iskušati masakrima i ratovima, u kojima će žderati i uništavati jedni druge. Ratovi budućnosti će biti ratovi uništenja, oni će spaliti i suho i sirovo, a naseljene gradove opustošiti i ostaviti u ruševinama.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.