Savremeni svijet

Džennet i Džehennem su za savremenog čovjeka bajke, a obračun na Sudnjem danu priča za malu djecu.
Ilustracija: Alexander Wright
Ilustracija: Alexander Wright
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Šta se desilo sa današnjim svijetom?! Zašto pjevači toliko vrište, zašto se igrači i plesači grče?! Čemu ovi dosadni ritmovi i treštava muzika koja zaglušuje uši?! Ove stvari otkrivaju umjetničko siromaštvo, pokvareni ukus i nedostatak sluha. I ovaj surovi marketing, koji je razlog tome, da nije možda loš kvalitet robe i nedostatak talenta?

Smijte se zajedno sa mnom astronomski visokim cijenama i istovremeno jeftinoći čovjeka, jeftinoći umjetnosti, nedostatku istinskih vrijednosti i trivijalnosti robe. Kažnjeni smo, gospodo, zastrašujućom tjeskobom.

Razmislite o riječima Uzvišenog Gospodara: ”A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti.” (Ta-Ha, 124.)

Nije li čitav današnji svijet sažet u ovoj tako snažnoj riječi “dank” – ”tjeskoba”?!
Nije li svijet potpuno okrenut od svega Božanskog i potpuno uronjen u sve što je svjetovno, materijalističko, dunjalučko, požudno, trenutačno i prolazno.

Svi su u žurbi, svi žele nešto da zgrabe i svi žude za nečim. Niko ne gleda dalje i niko ne gleda na ono što dolazi poslije.
Smrt nikome ne pada na pamet, a ono što dolazi poslije smrti za većinu je mit. Džennet i Džehennem su za savremenog čovjeka bajke, a obračun na Sudnjem danu priča za malu djecu.

Ljudi su u tjeskobi, cijeli svijet, njegovi bogati i siromašni, svi su siromašni u istini, siromašni u mudrosti, siromašni u plemenitosti.

Najviše pažnje pridaje se prolaznom, trenutnom i propadajućem. Svijet liči na predstavu sa užasno tragičnim završetkom.
U prošlosti, Allah je opominjao ljude Svojim vjerovjesnicima, a danas ih opominje katastrofama, zemljotresima, uraganima i poplavama.

Ako ih ove opomene ne osvijeste, Allah će ih iskušati masakrima i ratovima, u kojima će žderati i uništavati jedni druge. Ratovi budućnosti će biti ratovi uništenja, oni će spaliti i suho i sirovo, a naseljene gradove opustošiti i ostaviti u ruševinama.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.