„Merhaba ti, Resulallah“

Cilj večerašnje večeri jeste da zavolimo Božijeg Poslanika i da ga izučavamo.
Ilustracija: Qadriah art
Ilustracija: Qadriah art
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstva sandžačkog i Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar, u omladinskom centru „Gazi Sinan-beg“ organizirano je predavanje za žene.

Predavanje je počelo učenjem ajeta iz Kur’ana Časnog, nakon čega se prisutnima predstavio hor Medrese „Gazi Isa-beg“.
12. rebiul-evvel, dan rođenja Muhammeda s.a.w.s bio je povod organiziranja predavanja „Merhaba ti, Resulallah“, a na predavanju je govorila mr Denisa Međedović.
„610. godine sišla je prva objava i Muhammed a.s. postaje Božiji Poslanik, postaje neko ko se od tada pominje sa salavatom. 3 godine Božiji poslanik krije svoju misiju, a kasnije imamo muslimane koji javno prihvataju islam. 5. godine po hidžri dvije grupe odlaze u Abesiniju i imamo izolaciju u Šibu Ebi Talbi, od 616. do 219. godine, kada je 300 muslimana bilo protjerano iz Meke i sa njima je bilo zabranjeno da se trguje. U tom vremenskom periodu imetak Božijeg Poslanika je istopljen, tako što se na crno kupovala hrana i hazreti Hatidža i Božiji Poslanik su sav svoj imetak dali da dođu do hrane. Cilj večerašnje večeri nije da ispričamo sve o Božijem Poslaniku. Cilj večerašnje večeri jeste da zavolimo Božijeg Poslanika i da ga izučavamo.“

Mr Međedović se osvrnula i na značaj donošenja salavata na Božijeg Poslanika a.s.
„Allah dž.š. kaže „Allah i njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika, o vjernici blagosiljajte ga i vi i pozdrave mu pošaljite“. Kaže Božiji Poslanik „Uistinu, Allah ima meleke koji putuju po zemlji i prenose mi selame od moga ummeta“. Nas susreću posebni meleci kada donosimo salavate, nas susreću posebni meleci kada šaljemo selame Božijem Poslaniku. Kaže Džebrail ovako „O Muhammede, zar nisi zadovoljan da svakog onoga iz tvoga umeta koji te jednim Salavatom spomene, ja spomenem 10 puta i koji ti selam pošalje, ja njega 10 puta poselamim.“ Kolika je vrijednost donošenja salavata na Božijeg Poslanika.“
U sklopu predavanja bila je upriličena i izložba slika.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.