Iz Indonezije s ljubavlju

Tragedija kroz koju je Bosna i Hercegovina prolazila tokom minulog rata ni nama koji smo bili daleko od ovog prostora nije davala mira.
IMG_2994
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Novinarka i književnica Nia Sutanbagindoosman Amira iz Indonezije danas (20.09.2023) je, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu, promovisala svoju knjigu „Iz Indonezije s ljubavlju“. Autorica je dobitnica vrlo značajnih međunarodnih nagrada. Jedna od njih jeste prvo mjesto na međunarodnom konkursu poezije koju je dobila tokom ove godine u Italiji. Rođena je u Đakarti. Od svoje trinaeste godine piše članke, eseje, kratke priče, romane, poeziju. Iza sebe već ima deset knjiga. Poznata je ne samo u svojoj zemlji već i u Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Rusiji, Bosni i Hercegovini i nekim zemljama Latinske Amerike uključujući Sjedinjene Američke Države. Njeni radovi objavljivani su u više do trideset zemalja.

Promocija knjige „Iz Indonezije s ljubavlju“, koju je moderirao publicista i muzičar Muhamed Zlatan Hrenovica, započela je čitanjem njene pjesme „Marco Polo“, potom „Suze u kutku Trnove“ koju je Hrenovica „obukao“ u dopadljivo muzičko ruho do poeme „Srebrenica“. Njeno emotivno kazivanje stihova o stradanju građana tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992. – 1995. godine, isto kao i njoj dok ih je pisala, mamilo je suze prisutnih.

– Tragedija kroz koju je Bosna i Hercegovina prolazila tokom minulog rata ni nama koji smo bili daleko od ovog prostora nije davala mira, kaže Nia S. Amira. Plakala sam dok sam pisala o zločinima kojima su građani bili izloženi te varvarskom činu onih koji su razarali ovu lijepu zemlju. Strahovala sam da na najbolji način nisam uspjela iskazati sve golgote te kako na najbolji način nisam uspjela pozornost svjetske javnosti skrenuti na njih. Međutim, strah je nestao kada sam počela viđati pozitivne reakcije onih koji su slušali moje stihove. Moj glas iz Indonezije čuo se daleko.

Pored knjiga autorica je prisutnima dijelila i neke od darova s motivima indonezijskih nošnji i druge poklone koji će ih podsjećati na ovaj zanimljivi knjižvni susret.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.