Sarajevo i Bejrut – gradovi blizanci u umjetnosti i kulturi

Naš program se fokusira na postojanje u stanju rušenja i ponovnog stvaranja, istražuje kapacitete saradnje u promišljanju mogućih budućnosti.
Nesvakidašnja umjetnička harmonija u programu Elipsis: Sarajevo i Bejrut – gradovi blizanci u umjetnosti i kulturi_65121c831d6b8.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Termin gradovi blizanci često se koristi kako bi se opisala dva grada koja dijele ne samo sličnosti u svojoj burnoj prošlosti, već i specifične okolnosti koje su ih oblikovale. Tako su i Sarajevo i Bejrut, dvije izvanredne metropole, dijelile sudbinu koja je ostavila dubok pečat na njihovim identitetima. Iako se nalaze na različitim kontinentima i imaju različite kulture i jezike, ovi gradovi podijelili su slične izazove i turbulentne događaje tokom svoje bogate prošlosti. Zbog toga nimalo ne čudi da su umjetnici Sarajeva i Bejruta pronašli put jedni do drugih, te prvi put u historiji saradnje ova dva grada kreirali Elipsis – zajedničku platformu posvećenu susretima u kojima dijele svoja životna iskustva oblikovana u multidisciplinarne umjetničke kreacije. Ideja za ovaj poduhvat rođena je kada je Rola Khayyat, cijenjena libanonska umjetnica gostovala u bosanskohercegovačkoj umjetničkoj rezidenciji KAMEN, čija je osnivačica Koštana Banović, bh. umjetnica koja već dugi niz godina živi i stvara u Utrechtu, Holandija.

Od 27. septembra do 1. oktobra 2023. godine, prvi domaćin ovoj platformi će biti Sarajevo, gdje će na 4 lokacije 14 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Bliskog Istoka i dijaspore spojiti svoje umjetničko stvaralaštvo i istražiti sličnosti i razlike, te na specifičan način, svojstven samo umjetnicima, analizirati teške trenutke prošlosti zbog kojih Sarajevo i Bejrut nazivaju gradovima blizancima.

– Naš program se fokusira na postojanje u stanju rušenja i ponovnog stvaranja, istražuje kapacitete saradnje u promišljanju mogućih budućnosti. Strukturiran je kroz razgovore, radionice, performanse i projekcije, a predlaže niz odgovora na stanje posljedica: oslobađanje, popravljanje, ponovno suočavanje, prepričavanje, reviziju, sjećanje, izmaštavanje, re-kreiranje – i to sve kroz različite medije, lokacije, temporalnosti i discipline. Raduje me što sam u Sarajevu, u svom rodnom gradu, što je uz mene moja draga kolegica iz Bejruta, sjajna umjetnica i kuratorica Rola Khayyat i što vas zajedno možemo pozvati na ovaj inauguralni petodnevni susret, koji će zasigurno biti značajan svim učenicima i istraživačima umjetnosti u BiH, izjavila je Koštana Banović, bh. umjetnica, kuratorica i jedna od osnivačica Elipsis platforme.

Značajnu podršku programu Elipsis dali su brojni lokalni umjetnici, kao i organizacije posvećene umjetničkom stvaralaštvu u Sarajevu i šire, među kojima su Historijski muzej BiH, Galerija Manifesto, Kuma International, VII Academy, Atelje Figure, artTrace i Kamen fondacije, na čijim će se adresama dogoditi većina planiranih susreta o kojima više informacija možete pronaći na web stranici ellipsis-project.com.

U svijetu umjetnosti, kreativnosti i dijaloga često se prelaze granice i stvaraju mostovi između različitih kultura i naroda. Upravo u duhu ovog principa, Elipsis poziva sve studente, umjetnike i zaljubljenike u umjetnost da ne propuste susrete koji predstavljaju historijsku saradnju prvenstveno između umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Libanona, ali i dijaspore. Ovo je trenutak kada možemo učiti, spoznati, obogatiti svoja duhovna iskustva, te izgraditi nove mostove.

Prva instalacija Elipsis projekta desit će se u Sarajevu, a već 2024. godine će doživjeti svoje drugo izdanje kada će grad domaćin biti Bejrut.

Ne propustite priliku da budete dio ovog izvanrednog susreta Sarajeva i Bejruta, jer umjetnost nema ograničenja, a zajednička kreativnost može i hoće promijeniti svijet.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.