Mudra i poučna kazivanja o pobožnosti

“U svakom danu On ti dijeli dobro, A od tebe je da Mu zahvaljuješ hvalom stalnom.”
Ilustracija: Rawda Amr
Ilustracija: Rawda Amr
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Čista ljubav osnažena pobožnošću

Ušao je halifa Harun er-Rešid nekom čovjeku koji je bio poznat po svojoj pobožnosti i nazvao mu  selam. Ovaj mu odgovori: “Ve alejkumu selam, vladaru! Voliš li Allaha?”

“Volim”, odgovori mu halifa.

“Griješiš li Mu”, pita ga pobožnjak.

“Da”, odgovori Harun.

Na to će pobožnjak: “Zašto onda lažeš? U tvojoj ljubavi ima nešto sumnjivo! Da imaš čistu ljubav prema Allahu ne bi Mu griješio!”

Zatim je citirao sljedeće  stihove:

“Griješiš Allahu, a govoriš da Ga voliš,

Ja tu osjećam nešto čudno!

Da je tvoja ljubav iskrena, bio bi Mu pokoran,

Jer zaljubljeni Ljubljenom je poslušan!

U svakom danu On ti dijeli dobro,

A od tebe je da Mu zahvaljuješ hvalom stalnom.” (Tartuši)

Halifa je počeo plakati. 

Pobožost jednog roba

U vrijeme trgovine robljem jedan je bogataš kupio mladog roba, koji reče svom novom gospodaru kada ga je doveo na svoje imanje: “Ja te molim za troje: da mi ne braniš da na vrijeme obavljam namaz; da te služim danju, a da sam slobodan noću; da mi daš kakvu kolibicu u koju niko neće drugi ulaziti osim mene.”

Njegovom zahtjevu bilo je udovoljeno. Kada se spustila noć, mladić se zatvorio u svoju kolibicu i predano ibadetio sve do zore. Potajno ga je posmatrao njegov gospodar, pa je u jednom mahu čuo da mladić ovako moli: “Stvoritelju moj, moram gospodara služiti danju, a da nije ove zapreke i dan bi Ti cijeli posvetio. Zbog toga Te molim da mi oprostiš.”

Sutradan ga gospodar pozva, pokloni mu slobodu i reče da ga je cijelu noć pratio šta radi. Tada mladić u suzama pade na sedždu i reče: “Allahu moj, molio sam Te da moja dova bude tajna, između Tebe i mene. Pošto je tajna naša otkrivena, molim Te da mi uzmeš dušu i vratiš me Sebi.” Ubrzo je preselio.

Opis pobožnosti

Ibn ‘Adžibe el-Haseni je važnost pobožnosti opisao: “Svaki vjernik je blizak Uzvišenom Allahu shodno svojojoj pobožnosti. Ona je srazmjerana vezanosti za Allaha dž.š. Mu’min je usmjeren Allahu dž.š. u onoj mjeri u kojoj je očistio svoje srce od ispraznih težnji i poslova. Srce je čistio onoliko koliko živi u pobožnosti i odricanju od dunjaluka, a to je srazmjerano snazi ljubavi prema Allahu. Ta ljubav je srazmjerna skrušenosti i spoznaji Gospodara. Spoznaja raste shodno ubjeđenju, a ono je jako shodno podizanju zastora sa srca. Zastor se diže shodno milosti i pomoći koju Uzvišeni Allah pruža Svome iskrenom robu.”

Pobožnost koja fascinira

Pobožnost prvih generacija muslimana putem koje su uspjeli ostvariti neviđene rezultate je fascinirajuća. Evo jedne zanimljive priče i prelijepe dove jednog izuzetnog tabi’ina (iz generacije poslije ashaba) po imenu Sile ibn Ešjem el-Adevi el-Basri koji je bio poznat kao veliki borac na Allahovom putu i pobožnjak.

Jedne prilike, za vrijeme vojnog pohoda na teritoriji današnjeg Afganistana (62. h.g.) jedan od njegovih saboraca htio se uvjeriti u pobožnost Sile ibn Ešjema. Počeo ga je pratiti nakon jacije namaza, vidio ga je da ustaje u kasnim noćnim satima i uzima abdest. Vojska je već bila utonula u san. Tada je Sile ibn Ešjem otišao malo dalje od logora i počeo klanjati. Dok je bio u namazu prišao mu je lav i spremao se da ga napadne. Sile je bio potpuno smiren u namazu. Predavši selam pogledao je u lava i rekao mu: “O zvijeri, traži sebi nafaku na drugom mjestu!” Lav je riknuo i udaljio se.

Prenosilac ovog kazivanja dalje kaže: “Nakom sabah namaza, vidio sam Sileta ibn Ešjema da skrušeno zahvaljuje Allahu dž.š. i uči dovu: – Allahu moj, molim Te da me zaštitiš od Džehennema, a ovakav kakav sam stidim se tražiti od Tebe da me uvedeš u Džennet.”

Nedugo nakon ovog događaja muslimanska vojska imala je težak okršaj s neprijateljem i većina muslimanske vojske ustuknu i povuče se. Sile ibn Ešjem osta sa svojim sinom u borbi. U toku borbe reče sinu: “Junače, vrati se kući i brini o majci!”

Sin mu odgovori: “Babo, zar samo sebi želiš Džennet?” Ostali su zajedno u borbi i postali šehidi.

Najvrjednije vrijeme nafile namaza

Imam Sufjani Sevri kaže: “U prvom dijelu noći ustaju pobožni i mole se; u ponoć ustaju pokorni i ostaju blizu zore; pred zoru se bude oni koji traže Allahov oprost i mole Ga da im oprosti grijehe; iza njih ustaju lijenčine, poput mrtvaca proživljenih iz svojih mezarova.”

Plač iz straha i zahvalnosti

Jednog dana Isa a.s. prolazio je planinom koja se nalazila između dvije rijeke. Nije mu bilo poznato odakle rijeke izviru i gdje se ulijevaju. Tada planina progovori: “Rijeka sa moje lijeve strane je od suza mog lijevog oka.” “Zbog čega plačeš”, upita je Isa a.s. “Bojim se svoga Gospodara i strahujem da me ne učini džehennemskim gorivom!” Isa a.s. reče: “Molit ću Allaha da te pokloni meni.” Uputio je dovu Allahu i bi mu udovoljeno. Potom reče: “Poklonjena si mi.” Tada voda iz planine poče nadolaziti i ponese Isaa a.s. Pejgamber a.s. joj reče: “Smiri se planino, Allahovom voljom. Tražio sam da meni budeš poklonjena, pa mi je udovoljeno. Zbog čega opet plačeš?” “Prvo sam plakala iz straha da ne postanem džehennemsko gorivo, a sada plačem iz zahvalnosti Allahu.”

Abdullah ibn ‘Amr ibn el-‘As r.a. rekao je: “Zaista i Mjesec plače strahujući od Allaha.”

Tavus je rekao: “Mjesec plače strahujući od Allaha iako nema grijeha niti će Allahu polagati račun.”

Glas islama 335

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.