Univerzitet koji je osnažio žene u Sandžaku

Djevojke i danas, pogotovo one na granici s BiH bez obzira na Sarajevo ili atraktivnost Beograda odlučuju za Novi Pazar.
Univerzitet koji je osnažio žene u Sandžaku_650e46f45f4f7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Najveći broj žena diplomaca u Republici Srbiji je na Univerzitetu u Novom Pazaru, 70 posto. Želja, vizija, stremljenja njegovog osnivača rahmetli muftije Muamera Zukorlića, promijenili su sliku ovog prostora u čijoj tradiciji je da djevojke ne idu van Novog Pazara, i uopšte iz svoj domova u Sandžaku. Samo su rijetke odlazile na studije negdje na stranu. Sve se drastično mijenje od 2002. godine pa brojka od 70 posto ima posebnu težinu.

–Ovaj Univerzitet je učinio da ostanem u svom gradu, da budem s djecom, porodicom, najbližima. Imperativ u islamu je obrazovanje. Ono što me zadržalo u svom gradu je ta težnja i uvjerenje da radim na sebi i stečene kompetencije prenosim kako našim studentima s različitih pozicija i profesora, i majke, kaže doc.dr Amela Muratović, rukovodilac Departmana za pedagoške i psihološke nauke.

S obrazovanjem i pozicioniranjem žena Univerzitet u Novom Pazaru doprinio je svakom obliku razvoja života, političkog, ekonomskog, kulturnog.
–Ovaj Univerzitet doprinio je osvješćivanju žena, shvatanju koliko su sposobne, spremne da obnašaju bitne  i važne funkcije u društvu. U budućnosti ih možemo očekivati mnogo više u tužilaštvu, sudstvu, policiji, advokaturi i svim drugim važnim državnim institucijama, naglašava doc.dr  Samra Dečković, rukovodilac Departmana za pravne nauke.

Brojke su se mijenjale i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, filijala Novi Pazar. Od 407 osoba, 211 bilo je žena sa VII stepenom obrazovanja, 2009. godine. Tri godine kasnije, od 852, 468 bile su žene. U osmom mjesecu ove godine od ukupno 1.179 osoba žena je 759 s visokom stručnom spremom. Djevojke i danas, pogotovo one na granici s BiH bez obzira na Sarajevo ili atraktivnost Beograda odlučuju za Novi Pazar. Jedna od njih je Prijepoljka, nekadašnja studentica danas portparol Univerziteta
–Mnogim roditeljima je teško da puste žensku djecu da odlaze da studiraju negdje. I danas, a ne tad kad je to bilo prvo veliko odvajanje od kuće mojih roditelja, ističe msc. Ajša Bakić PR UNINP-a.

Tražila se, kaže, blizina i sigurnost.
–Upravo je to negdje bio i pokazatelj svima nama koji smo sa strane da dođemo ovdje, da studiramo na pravom mjestu, sigurnom mjestu što je zaista bitno za žensku populaciju.

Podaci Univerziteta pokazuju da je 2008. godine od 220 diplomiranih, 97 bilo muškaraca, a 123 žene. Također, u ovoj godini od 188 diplomiranih, 59 muškaraca, 129 žena. Inače, želja osnivača rahmetli muftije Zukorlića bila je ostaviti iza sebe ambijent kojeg neće biti potrebe mijenjati, samo dorađivati. Iz Univerziteta u Novom Pazaru kažu da reference nisu bile takve kakve jesu ne bi bilo akreditovano čak 14 studijskih programa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.