Svijet je trolejbus koji se raspada

Moj dom se, također stalno i iznova raspada i ja ga sastavljam. Od komada starog namještaja, koji se onda opet raspadnu i ja ih sastavljam. Ponekad kupim nove i vozim ih, sjedeći. Ako neko bude zvao, uvijek mogu reći da sam u trolejbusu koji se raspada. 
Ilustracija: Kirk Wallace
Ilustracija: Kirk Wallace
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

„Ovaj će se trolejbus raspasti!“
Uvijek kad bih htjela da izbjegnem telefonski razgovor, a da ipak ne ispadnem nepristojna i ne javim se, rekla bih da sam u trolejbusu. U autobusu, u kombiju. A uvijek bih sjedila na svom kauču, u parku, ili prosto, hodala. Nisam nikad bila ljubiteljica prevoznih sredstava. Toliko da nikad nisam položila vozački. Ne zbog straha od vožnje. Zbog straha da će me nešto negdje odvesti u nepoznatom pravcu.  Moj pokušaj vožnje biciklom sastojao se od blagog pada na stranu, u travu, nakon kojeg sam plakala kao da sam cijelu stranu poderala. Koturaljke sam vozila samo kod kuće.

„Bože dragi, kakvo se smeće vozi gradom, ovaj trolejbus je u raspadu!“
Sad sam stvarno u trolejbusu, i sjedim pored žene koja je uvjerena da će se on raspasti. I zvučao je kao da se raspada i sastavlja, raspada i sastavlja. U mojoj glavi. U mome tijelu. I njeni krici nisu tome odmagali. Naprotiv, bilo mi je drago da još neko osjeća, kako se skupa s prevoznim sredstvom, moje tijelo i sve što je u mojoj glavi, svaki šaraf mozga raspada i ponovo sastavlja.

Moj dom se, također stalno i iznova raspada i ja ga sastavljam. Od komada starog namještaja, koji se onda opet raspadnu i ja ih sastavljam. Ponekad kupim nove i vozim ih, sjedeći. Ako neko bude zvao, uvijek mogu reći da sam u trolejbusu koji se raspada.  Ovako barem znam kuda se vozim: nikuda i nigdje se ne vozim. Sjedim na jednom mjestu, koje se skupa sa mnom raspada i sastavlja. Ovaj put, u ovom trolejbusu, sjedeći pored ove gospođe, prvi put sam se zaista vozila na kotačima koji se mogu raspasti i ja neću moći da učinim ništa u vezi s tim. Neću moći ništa da podkajlam, da namjestim rajber, popnem se na ljestve da zavrnem sijalicu. Neko drugi mijenja sijalice u ovom trolejbusu. Koji klopara. Klopara kao da se ne raspada samo moj svijet, nego cijeli svijet, cijela tužna zbilja, u kojoj kroz mrmljanje putnika samo jedna žena govori istinu: ovo je svijet koji će se raspasti. U kojima maleni ljudi prijete još manjim ljudima nuklearnim oružjima. U kojem prskaju voće koje jedemo supstancama koje će ubiti i voće i nas.

Ovaj svijet je mali trolejbus koji se raspada, u kojem se svi mi, pa i ja, neprekidno raspadamo i sastavljamo, kako bismo jeli trule mrtve voćke. Koje također ne mogu oživjeti. Ničega nema u našim malim,  tužnim svjetovima osim zveckanja metala i nuklearnog oružja.  „Majko mila, ovo će se raspasti!“ Izlazim na sljedećoj stanici i prijatelj šalje poruku. Želi da se dopisuje, ali zna za moju šifru s trolejbusom. Umjesto moga glasa, snimila sam glas svoje sapatnice, pardon, saputnice. Tako sam jedino mogla biti uvjerena da on zna da se ja zaista krećem i da čuje kako se u zveckanju metala i brujanju motora raspada svijet.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.