Šta muškarci žele

Njegov dizajn povezujemo sa istraživanjem forme kroz dekonstrukciju. Njegov princip je spora moda kao i korištenje prirodnih materijala poput, pamuka, lana i svile.
Alen Konjicija u kreacijama Milana Senića ili šta muškarci žele_64ffa47369434.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kako na svjetskim crvenim tepisima, tako i na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala, ženske zvanice privlače više pažnje, i one su mnogo češće povod za pohvalu ili kritiku. Međutim, zadnjih godina, smatram da je muška možda postala mnogo zanimljivija, slobodnija, te nerijetko čak i uzbudljivija. Između ostalog, primijetili smo to kada se Brad Pitt prošle godine pojavio u suknji na premijeri svog novog filma ili u cijelom stylingu Harryja Stylsa. Šarenije, svježije, fluidnije i raznovrsnije opcije počele su se pojavljivati, and we are here for it.

U tom maniru, gledajući ovogodišnje fotke sa crvenog tepiha koje mi je urednica FBL-a slala, konstantno sam primjećivala jednog momka koji se iz dana u dana izdvajao iz mase, i jednostavno izgledao fenomenalno. Nakon nekoliko upita, saznala sam da se radi o mladom glumcu Alenu Konjiciji, koji je bio host na crvenom tepihu, koji je zapravo svih sedam dana festivala imao saradnju sa našim dizajnerom Milanom Senićem.

To me je obradovalo iz dva razloga. Prvo, bilo mi je drago da vidim da se Milan aktivirao na modnoj sceni. Na sceni je prisutan zadnjih 20 godina, međutim, zadnjih godina nije bio previše aktivan. A kao drugo, posebno mi je drago što je taj povratak bio baš upečatljiv i što je generalni rezultat bio odličan!

Milan sa netipičnim dizajnerskim putem na našoj sceni djeluje od ranih 2000-ih. Netipčan utoliko što je Milan studirao psihologiju, te diplomirau visoku školu novinarstva. Njegov dizajn povezujemo sa istraživanjem forme kroz dekonstrukciju. Njegov princip je spora moda kao i korištenje prirodnih materijala poput, pamuka, lana i svile.

Milanove kreacije su prepoznatljive po minimalističkom stilu, ravnim linijama i tamnoj paleti boja, koja neodoljivo podsjeća na samurajsku estetiku. Međutim, u ovoj novoj eri Milana Senića, vidimo i neke opcije sa malo više boje! Spremni smo. Zanimljiva mi je primjena boja na njegovu prepoznatljivu minimalističku estetiku i taj samurai touch sa pojasom kao bitnim detaljem u Alenovom stylingu.

– Kao dizajner volim zadatke koji me izbacuju iz zone komfora. Mladi i perspektivni glumac Alen Konjicija, kontaktirao me i predložio saradnju. Moj dizajn je uglavnom prepoznat od zrelije publike, te sam Alenov prijedlog vidio kao priliku da se obratim mlađoj publici. Lookovi koje smo Alen i ja kreirali za potrebe njegovog angažmana hosta na crvenom tepihu SFF-a predstavljaju svojevrsno putovanje kroz moju dizajnersku prošlost, sadašnjost i budućnost, kaže nam Milan Senić o saradnji sa Alenom.

Pamuk je bio osnovni materijal koji su koristili, idealan za tople augustovke dane, i neznatno hladnije noći. Široke hlaće, nekada cargo, a nekada ravnog kroja bile su baza Alenovih i Milanovih kombinacija, dok je gornji dio bio odličan pregled Milanovih prijedoga nešto drugačijih muških košulja. Kombinacija opuštenog donjeg dijela i super fitovanih košulja po mjeri koje naglašavaju Alenovu savršenu figuru bila je pun pogodak.

– Nakon isprobavanja prvog outfita shvatio sam da upravo kreiramo nešto autentično i drugačije. Iako nismo imali puno vremena za pripremu svih 7 lookova, proces je tekao bez poteškoća. Ideje su dolazile i uhvatili smo kreativni flow. Kao dizajneru, stilisti i kostimografu jako mi je bitno kako se osjeća osoba sa kojom sarađujem. Svaki look smo doživjeli kao prostor za igru, ekspresiju ličnih kreativnosti, kokreaciju, pomjeranje granica u percepciji estetike muške mode. Kriterij po kojem smo napravili selekciju lookova je bio da budemo zadovoljini finalnim rješenjem  i da se Alen, što je u odnosu glumac-kostimograf jako bitno, u tome osjeća kao najbolja verzija sebe. Naša saradnja predstavlja sinergiju svježine, hrabrosti, te odvažnosti generacija koje tek stupaju na scenu i imaju šta pokazati, kaže dalje Milan.

Naravno, pitali smo i Alena, kako se on osjećao u čitavom procesu.

– Kao mladom umjetniku bitno mi je stupiti u saradnju sa nekim ko će me umjetnički nadahnuti, a to sam dobio kroz saradnju sa dizajnerom Milanom Senićem. Sretan sam sto sam imao priliku kreirati, sarađivati i učiti s nekim čiji rad i postignuća vrijednujem. Oštre linije, studiozan izbor materijala, strpljivost i osjećaj perfekcije kojim odišu komadi odjeće u potpisu Milana Senića dali su mi samopouzdanje i  hrabrost u obavljanju zadatka hosta crvenog tepiha SFF-a. Nalazimo  se na prostoru gdje muška moda ostaje neupečatljiva, neutralna i nepravedno zapostavljena. U ovoj saradnji, otvorio mi se jedan novi prostor za istraživanje teme muške mode i ličnog doživljaja iste, te sam shvatio da moda može biti kreativna igra, način izražavanja, mogućnost usavršavanja sebe. Angažman na Sarajevo Film Fastivalu mi je bila prilika da pokrenem nešto novo i drugačije po pitanju odnosa prema modi.  Kao apsolvent Akademije scenskih umjetnosti, glumac, modu doživljavam kao neku vrstu kostima, kao sto je to slučaj u pozorištu i na filmu.  Značajno utječe na kreiranje lika i  komunicira na različitim nivoima.

Rezultat saradnje Milana i Alena svojim fotografskim objektivom zabilježila je Ajla Jašarević. Iako na početku svoje karijere, Ajla je uspjela na najbolji mogući način uhvatit magiju svih odjevnih kombinacija kao i jedinstvenu festivalsku atmosferu.

Kao publika, mi smo zaista oduševljeni ovom saradnjom koja, primjećujemo na Instagramu, nastavlja! Nadamo se jos većem broju uzbudljivih kombinacije sljedeće godine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.