Dobre vijesti: Žene mijenjanju arhitekturu

Izložba je koncipirana na osnovu četiri narativna poglavlja: Priče talijanskih arhitektica, Prakse u Italiji, Narativi i Vizije.
Izložbu DOBRE VIJESTI: ŽENE MIJENJAJU ARHITEKTURU pogledajte u Historijskom muzeju BiH od 14. septembra_64ffa7a353cfb.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izložba Dobre vijesti: Žene mijenjanju arhitekturu je nastala u produkciji MAXXI (Nacionalni muzej umjetnosti XXI vijeka) iz Rima, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje (MAECI) Republike Italije. Izložba ima za cilj da široj internacionalnoj publici prikaže nove i inkluzivnije perspektive o arhitekturi, te da potcrta značaj i doprinos koji su napravile žene, ženski timovi i kolektivi u polju savremene arhitekture, urbanizma i dizajna u Italiji.

Izložba prikazuje dijelove matične izložbe Dobre vijesti: Žene u arhitekturi, predstavljene u Rimu; izložba, putujućeg formata, već predstavljena u Štokholmu i Dohi, 14. septembra stiže u Sarajevo gdje će biti inaugurirana u osvit festivala Dani arhitekture Sarajevo 2023 pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu i u prisustvu ambasadora Marca Di Ruzze. Dani arhitekture dali su  svoj doprinos izložbi proširujući ju s četiri biografska profila bh. arhitektica: Greta Ferušić, Ognjenka Finci, Vedina Babahmetović i Sanja Galić Grozdanić. Dodatni, peti profil uvršten u izložbu, koji će simbolično mapirati imena i prezimena arhitektica iz Bosne i Hercegovine i posvećen je svim ženama koje su se bavile arhitekturom i urbanizmom. Inicijativa je koncipirana u saradnji s Udruženjem za kulturu i umjetnost CRVENA.

Izložbu Dobre vijesti: Žene mijenjaju arhitekturu uredili su kustosi: Pippo Ciorra, Elena Motisi i Elena Tinacci; dizajn i grafički dizajn potpisuju Matilde Cassani i Cinizia D’Emido. Izložba je koncipirana na osnovu četiri narativna poglavlja: Priče talijanskih arhitektica, Prakse u Italiji, Narativi i Vizije.

Prvo poglavlje, posvećno je pričama i projektima dvadeset najzanimljivijih predstavnica talijanske arhitekture koje su živjele u periodu od kraja Drugog svjetskog rata do danas, od Line Bo Bardi, Goe Aulenti, preko Cinije Boeri sve do najrelevantnijih ličnosti aktualne scene poput Marije Giuseppine Grasso Cannizzio. Poglavlje Priče talijanskih arhitektica, ispričano je putem četiri  velika izložbena stola na kojima su postavljene skice, crteži, video-radovi i drugi dokumenti, u hronologiji koja kazuje priču o doprinosu žena u talijanskoj arhitekturi: Pionirke, Zlatno doba, Projektovanje u kontekstu i Nove generacije.

Drugo poglavlje, Prakse u Italiji, uglavnom je fokusirano na dostignuća talijanskih arhitektica u protekla dva desetljeća, ilustrirana na pratećim vertikalnim panelima. Narativ započinje sa Zahom Hadid, arhitekticom koja je projektirala MAXXI, te nastavlja do Grafton Architects, SANAA, Benedette Tagliabue, Elizabeth Diller i Petre Blaisse. Posljednja dva poglavlja – Narativi i Vizije  – sadrže intervjue na temu rodne ravnopravnosti u arhitektonskim profesijama, kao i niz video-radova posvećenih odnosu između spola i prostora. Podrobnije, u Narativima, pažnja je koncentrirana na pionirke kao Phyllis Lambert, Mary McLead, Beatriz Colomina, Giovanna Borassi, Liz Ogbu i Manon Mollard, dok se u Vizijama – možda najvažnijem poglavlju izložbe – pokazuje da su rodni odnosi nerazdvojivi dio prostora.

– Žene je veoma često teško naći u analima historije arhitekture iako su arhitektonska postignuća žena uveliko oblikovala naše zajednice, društvo i svijet u kojem živimo danas. Otvarajući temu raznolikosti i reprezentacije u arhitekturi, dolazimo do novih perspektiva i spoznaja koje često previđamo. Od 14.9.2023. pa sljedećih 14 dana, ‘Dani arhitekture Sarajevo’ zajedno sa MAXXI-jem i Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini, te Udruženjem za kulturu i umjetnost Crvena, stavljamo žene u sami centar arhitektonskih diskusija te ćemo da istražujemo moguće nove narative u bosanskohercegovačko-talijanskim arhitektonskim identitetima. Također, izuzetno nam je bitno da razgovaramo o ovoj temi i iz perspektive žena, posebno imajući na umu nedavna dešavanja u našoj zemlji – sad više nego ikad je od najbitnijeg značaja da bosanskohercegovačko društvo krene koračati paralelno sa savremenim shvatanjima rodne ravnopravnosti i prava žena, rečeno je iz Dana arhitekture Sarajevo.

– Kao što je poznato, arhitektura i dizajn su nosivi stubovi ugleda Italije u Bosni i Hercegovini i općenito na Balkanu,  budući da imaju istaknutu ulogu naše kulturne diplomacije u zemlji, koja ima za cilj ne samo dodatno učvrstiti bilateralne odnose, nego i promovirati, u ovoj zemlji, vrijednosti poput pomirenja i prevazilaženja diskriminacije  – rodne, također  – upravo zahvaljujući ujedinjujućoj snazi kulture. Osim podsjećanja na ‘Dan talijanskog dizajna’, događaj koji Ambasada organizira svake godine, dajući prostor specifičnim sredinama talijanske arhitekture i dizajna, razvijajući plodonosne prilike za saradnju s dinamičnim svijetom bh. arhitekture također, ne mogu ne pomenuti naše opredjeljenje da nastavimo dalje s grandioznim projektom Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI, koji je svojevremeno projektovao Renzo Piano. Učinit ćemo sve, zajedno s Gradom Sarajevom, Kantonom Sarajevo i međunarodnom zajednicom, da Sarajevu doniramo jedan višenamjenski muzejski prostor, moderan, inkluzivan, visoke umjetničke vrijednosti, koji će moći simbolizirati preporod zemlje i njenu evropsku budućnost. Za kraj, stalo mi je da apostrofiram  značaj izložbe posvećene krucijalnoj ulozi žena  – talijanskih, ali i bosanskohercegovačkih – u razvoju moderne arhitekture, u trenutku u kojem, teme o rodnoj ravnopravnosti, zahtijevaju od svih nas, maksimalnu pažnju i osjetljivost, izjavio je ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza.

Inauguracija izložba zakazana je za 14. septembar u 19:30h u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, gdje će ostati otvorena dvije sedmice (do 29. septembra 2023).

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.