Veličanstvena manifestacija kulture pamćenja

Bio sam fasciniran čitavom ceremonijom, od polaska s Trga do žene koja baca cvijeće.
Rastoder: Pohod na Hadžet veličanstvena manifestacija kulture pamćenja_64fc7a419ae7c.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bošnjačko nacionalno vijeće, povodom sjećanja na šehide Hadžeta, organiziralo je Javni čas historije “80 godina od genocida nad Bošnjacima Sandžaka”.

Akademik Šerbo Rastoder podsjetio je na strijeljanje bošnjačke elite na Hadžetu 1943-1944. godine, podsjećajući na, kako kaže, veličanstvenu manifestaciju kulture pamćenja Novog Pazara čiji je idejni tvorac bio akademik rahmetli muftija Muamer Zukorlić.
–Počastvovan sam činjenicom da me BNV pozvalo da održim predavanje o još jednoj tački topografije zla u Sandžaku. Bio sam privilegovan da učestvujem jednom u toj povorci. To je veličanstvena manifestacija kulture pamćenja Novog Pazara. Bio sam fasciniran čitavom ceremonijom, od polaska s Trga do žene koja baca cvijeće. Ono što mislim da mi kao odgovorna lica treba da uradimo, prvo da sve to stavimo na papir, da naučno verifikujemo činjenice. Ako neko misli da ovo što ja znam je dovoljno onda je nevjerovatno u zabludi, kaže, između ostalog, akademik Šerbo Rastoder.

Znanje, kaže, ima smisla samo ako je opšte.

–Ako vi Pazarci mislite da nešto znate a drugi ne znaju vjerujte da to uopšte ništa ne znači. Znam da ova priča odavde nema dodira nigdje. Neko će reći teško je to. Manifestacija – da, kultura sjećanja – da. Ono što bih volio i kao neko ko pokušava nešto napraviti je da krenemo u organizovano, sistematsko i sveobuhvatno preispitivanje. Tvrdim, spiskovi postoje, izvještaji postoje, ne može se pobiti dvije hiljade ljudi a da nema traga. Je li to teško dobiti, jeste. Je li to u saveznom MUP-u, jeste. Može li se tamo ući, može. Na koji način, da probamo.

Čovjek 20 vijeka bio je, kaže, nevjerovatno zlo.

–Čovjek 20. vijeka je monstrum, bit će monstrum prema logici historije. Kada to pričam studentima objašnjavam na sljedeći način. Više je čovjek u 20.vijeku pobio svojih sunarodnika, pripadnika svoje jedinke nego čovjek u nekoliko vijekova ranije. Kad pogledate kako se ideologije razvijaju najmonstruoznije ideologije su 20 vijeka.

Nikad, kaže akademik Rastoder, čovjek 20. vijeka nije znao više o sebi a sve je ponovio.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.