Moždani implant i AI

Osamnaest godina kasnije eksperimentalna tehnologija je uspela da signale iz njenog mozga prevede u govor.
Ilustracija: Andrius Banelis
Ilustracija: Andrius Banelis
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nekoliko novih eksperimenata je pacijentima s poteškoćama u govoru pomoglo da ponovo progovore, i to u realnom vremenu.

Ann Johanson je pre 18 godina pretrpela moždani udar, pa je u tridesetoj godini ostala paralizovana i izgubila je moć govora. Osamnaest godina kasnije eksperimentalna tehnologija je uspela da signale iz njenog mozga prevede u govor, što je ogroman korak za nju, ali i za sve ostale pacijente koji žive sa sličnim problemima.

Johnson sada komunicira preko digitalnog avatara, s kojim je povezana preko moždanog implanta koji su doktori s Berkeley univerziteta postavili na površinu mozga, iznad dela zaduženog za govor i jezik. Sadrži 253 elektrode koje presreću signale koji stižu iz hiljada neurona. Tokom operacije je pored implanta dobila i ulaz za kabl koji mozak povezuje s računarom.

Kompjuter koristi algoritme za prevođenje moždanih signala, pa ih pretvara u rečenice koje avatar potom izgovara. Sistem je brži od svih prethodnih rešenja, a pored toga je i tačniji. To ne znači da je komunikacija između mozga i računara savršena, ali je ovo veliki korak.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.