Porezi punili, a plate praznile kasu

Kao prethodnih, i prošle godine najviše sredstava potrošeno je za plate i doprinose zaposlenih u lokalnoj samoupravi.
Porezi punili, a plate praznile gradsku kasu u Novom Pazaru_64f934b6c00ee.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Gradski budžet u prethodnoj godini, imao je prihode nešto više od 3,4 milijarde dinara ili 95 odsto od planiranih, navodi se u izveštaju o završnom računu budžeta za prošlu hodinu, koji je skupštinska većina usvojila pre dva dana.

Najviše novca „stiglo“ je od naplate poreza na dohodak, na imovinu i na dobra. Više od 1,71 milijardu dinara.

Među porezima prednjači naplata poreza na dohodak, koja je u gradsku kasu „donela“ više od 1,15 milijardi ili trećinu od ostvarenih prihoda.

Tu je realizacija ostvarena sa 98 procenata.

Od naplate poreza na imovinu „slilo“ se 434 miliona dinara, a 131,6 miliona dinara je prihodovano naplatom poreza na dobra.

Veoma značajna stavka u prihodima, bili su transferi novca od drugih nivoa vlasti, koji su obezbedili 848 miliona dinara.

U gradski budžet je ušlo i 180 miliona novog kreditnog zaduženja i 98, 6 miliona dinara od prodaje zemljišta i nepokretnosti.

Kao prethodnih, i prošle godine najviše sredstava potrošeno je za plate i doprinose zaposlenih u lokalnoj samoupravi, 982,5 miliona dinara.

U izveštaju se navodi, da je za ovu stavku, u rashodima, izdvojeno manje od planiranih nešto više od milijardu dinara.

Sredstva namenjena za sufinansiranje javnih preduzeća i ustanova, izgradnju komunalne infrastrukture i drugih projekata utrošena su sa više od 90 odsto, osim nekoliko izuzetaka.

Javna preduzeća su iz gradskog budžeta dobila 223 miliona miliona. U razvoj fizičke kulture i za transfere sportskim klubovima utrošeno je 214 miliona dinara.

U razvoj osnovnog i srednjeg obrazovanja uloženo je 360 miliona, a 319 miliona dinara uloženo je u izgradnju komunalne infrastrukture. I za otplatu glavnog duga, sa kamatama, izdvojen je 151 milion dinara.

Opozicioni odbornici, SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP), bili su nezadovoljni načinom na koji je usvojen ovaj dokument. Optužili su kolege iz vladajuće većine, koalicije okupljene oko Sandžačke demokratske partije (SDP) i SNS, da su „štelovali izveštaj“, „probili sve zakonske rokove za usvajanje“ i „sprečili bilo kakvu diskusiju“.

Na tom zasedanju gradskog parlamenta, dnevni red je usvajan dva sata i odbornička većina nije prihvatila nijedan predlog opozicije za dopunu dnevnog reda.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.