Porezi punili, a plate praznile kasu

Kao prethodnih, i prošle godine najviše sredstava potrošeno je za plate i doprinose zaposlenih u lokalnoj samoupravi.
Porezi punili, a plate praznile gradsku kasu u Novom Pazaru_64f934b6c00ee.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Gradski budžet u prethodnoj godini, imao je prihode nešto više od 3,4 milijarde dinara ili 95 odsto od planiranih, navodi se u izveštaju o završnom računu budžeta za prošlu hodinu, koji je skupštinska većina usvojila pre dva dana.

Najviše novca „stiglo“ je od naplate poreza na dohodak, na imovinu i na dobra. Više od 1,71 milijardu dinara.

Među porezima prednjači naplata poreza na dohodak, koja je u gradsku kasu „donela“ više od 1,15 milijardi ili trećinu od ostvarenih prihoda.

Tu je realizacija ostvarena sa 98 procenata.

Od naplate poreza na imovinu „slilo“ se 434 miliona dinara, a 131,6 miliona dinara je prihodovano naplatom poreza na dobra.

Veoma značajna stavka u prihodima, bili su transferi novca od drugih nivoa vlasti, koji su obezbedili 848 miliona dinara.

U gradski budžet je ušlo i 180 miliona novog kreditnog zaduženja i 98, 6 miliona dinara od prodaje zemljišta i nepokretnosti.

Kao prethodnih, i prošle godine najviše sredstava potrošeno je za plate i doprinose zaposlenih u lokalnoj samoupravi, 982,5 miliona dinara.

U izveštaju se navodi, da je za ovu stavku, u rashodima, izdvojeno manje od planiranih nešto više od milijardu dinara.

Sredstva namenjena za sufinansiranje javnih preduzeća i ustanova, izgradnju komunalne infrastrukture i drugih projekata utrošena su sa više od 90 odsto, osim nekoliko izuzetaka.

Javna preduzeća su iz gradskog budžeta dobila 223 miliona miliona. U razvoj fizičke kulture i za transfere sportskim klubovima utrošeno je 214 miliona dinara.

U razvoj osnovnog i srednjeg obrazovanja uloženo je 360 miliona, a 319 miliona dinara uloženo je u izgradnju komunalne infrastrukture. I za otplatu glavnog duga, sa kamatama, izdvojen je 151 milion dinara.

Opozicioni odbornici, SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP), bili su nezadovoljni načinom na koji je usvojen ovaj dokument. Optužili su kolege iz vladajuće većine, koalicije okupljene oko Sandžačke demokratske partije (SDP) i SNS, da su „štelovali izveštaj“, „probili sve zakonske rokove za usvajanje“ i „sprečili bilo kakvu diskusiju“.

Na tom zasedanju gradskog parlamenta, dnevni red je usvajan dva sata i odbornička većina nije prihvatila nijedan predlog opozicije za dopunu dnevnog reda.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.