Ljudsko dostojanstvo je ispred sigurnosti

Oni koji vjeruju da je dostojanstvo prije sigurnosti, na kraju će dobiti dostojanstvo i sigurnost zajedno.
Ilustracija: Teakster
Ilustracija: Teakster
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ako pogledamo ljude oko sebe, vidjet ćemo da se oni mogu podijeliti u dvije skupine.

U prvu skupinu spadaju oni koji uvijek biraju sigurnost i ”mir”, čak i nauštrb svoga dostojanstva, statusa, samopoštovanja ili poštovanja ljudi prema njima.

Drugu skupinu čine oni koji biraju dostojanstvo prije sigurnosti i koji vjeruje da tortura i ponižavajući život zapravo i nije život, te da je Allah stvorio čovjeka da živi dostojanstveno i slobodno na ovome svijetu, da se ne poginje ni pred kim osim pred Uzvišenim Stvoriteljem i da ode s dunjaluka dostojanstveno svome Stvoritelju.

Zato zapamtimo ovo pravilo: Oni koji vjeruju da je dostojanstvo prije sigurnosti, na kraju će dobiti dostojanstvo i sigurnost zajedno, a oni koji danas na njih gledaju s visine, prepoznat će ih i priznati čim se odnos snaga promijeni u njihovu korist.

Znajte da ovakav način razmišljanja, i psihologija koju generiše, jedini može, prije ili kasnije, promijeniti odnos snaga na terenu.

A što se tiče onih koji vjeruju da je sigurnost ispred dostojanstva, oni će živjeti poniženi u zamjenu za očuvanje nekih privremenih ličnih interesa i koristi. No, neće dugo potrajati, a oni će izgubiti stečene koristi, jer će njihova povijenost i puzavost u životu uvijek podsticati druge da vladaju njima. Naša stvarnost je najbolji svjedok tome.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.