Kontinent koji je nestao prije 375 godina

Naučnici su se složili oko postojanja Zelandije, koja se počela "povlačiti" iz Gondvane iz razloga koje naučnici još uvijek pokušavaju razumjeti.
Naučnici otkrili kontinent koji je nestao prije 375 godina_64f9431237199.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Geonaučnici su otkrili kontinent koji se gotovo 375 godina skrivao pred očima ljudi.

Istorijski gledano, bilo je nagađanja o tome postoji li kontinent poznat kao Zealandija ili Te Riu-a-Maui na jeziku Maora.

Prema “TN News”, Zelandija je velika 1.89 miliona kvadratnih milja. Bio je dio superkontinenta zvanog Gondvana, koji je uključivao većinu zapadne Antarktike i istočne Australije, prije više od 500 miliona godina.

Prvi put je rečeno da ga je 1642. otkrio nizozemski poslovni čovjek i moreplovac Abel Tasman, koji je očajnički želio otkriti “Veliki južni kontinent”.

Uprkos tome što nije uspio pronaći novu zemlju, upoznao je lokalne Maore, koji su u početku bili nezadovoljni njegovim dolaskom. Međutim, nastavili su pružati vrijedne informacije o okolnom zemljištu, uključujući postojanje velike kopnene mase na istoku.

Tek 2017. godine geolozi su otkrili da se kontinent cijelo vrijeme skrivao na vidiku.

Naučnici su se složili oko postojanja Zelandije, koja se počela “povlačiti” iz Gondvane iz razloga koje naučnici još uvijek pokušavaju razumjeti.

Većina novootkrivenog kontinenta je pod vodom i geolozi sa sa Kraljevskog istraživačkog instituta na Novom Zelandu upotrijebili su ga kao primjer o tome kako nešto “vrlo očigledno” može uzeti vrijeme dok se otkrije.

“To je proces koji još ne razumijemo u potpunosti, Zealandija se počela povlačiti”, objasnio je Tuloh.

Njegov kolega Nik Mortimer, koji je vodio studiju, našalio se da je to “malo kul” prije nego što je objasnio: “Ako bolje razmislite, svaki kontinent na planeti ima različite zemlje, ali na Zelandiji postoje samo tri teritorije”, prenosi “Indy100”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.