Ispravljena decenijska nepravda

Vlada je donijela odluku o dopuni Komisije za vjeronauku.
Zalaganjem SPP-a ispravljena decenijska nepravda prema IZ i vjeronauci_64f934b0a24e4.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zalaganjem Stranke pravde i pomirenja ispravljena je decenijska nepravda prema Islamskoj zajednici po pitanju vjeronauke. Vlada R. Srbije. Kako SandžakPRESS saznaje odluka je donijeta zalaganjem ministra Edin Đerleka. Vlada je donijela odluku o dopuni Komisije za vjeronauku, kojom je Islamskoj zajednici u Srbiji, kao tradicionalnoj zajednici, omogućeno učešće u radu pomenutog tijela i vraćen status ravnopravnog člana.

Odlukom Vlade R. Srbije za Komisije za vjeronauku imenovan je muftija dr Rešad ef. Plojović.

Odlukom o vraćanju Islamske zajednice u Srbiji u članstvo Komisije ispravljena je trinaestogodišnja nepravda i diskriminacija prema Mešihatu Islamske zajednice, koju je u julu 2010. godine učinila vlast Borisa Tadića, isključivši člana Mešihata iz Komisije, koji je dao nemjerljiv doprinos vraćanju vjeronauke u školski sistem R. Srbije, a posebno razvoju i kvalitetu islamske vjeronauke.

Istoimena vlast je mjesec dana nakon diskriminatorske odluke o isključivanju Islamske zajednice iz Komisije za vjeronauku pokušala, početkom septembra iste godine, zloupotrebom policije i specijalnih snaga oteti imovinu Islamske zajednice i obračunati se sa njenim rukovodstvom, ulemom i vjernicima. Tako da će ostati trajno upamćena u analima Islamske zajednice i muslimana u Srbiji kao najlicemjernija i najlošija vlast, koja je pokušala učiniti sve što je bilo u njenoj moći, zloupotrebom državnih resursa, u obračunu protiv čelnika Islamske zajednice i gušenju njenog razvoja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.