Ispravljena decenijska nepravda

Vlada je donijela odluku o dopuni Komisije za vjeronauku.
Zalaganjem SPP-a ispravljena decenijska nepravda prema IZ i vjeronauci_64f934b0a24e4.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zalaganjem Stranke pravde i pomirenja ispravljena je decenijska nepravda prema Islamskoj zajednici po pitanju vjeronauke. Vlada R. Srbije. Kako SandžakPRESS saznaje odluka je donijeta zalaganjem ministra Edin Đerleka. Vlada je donijela odluku o dopuni Komisije za vjeronauku, kojom je Islamskoj zajednici u Srbiji, kao tradicionalnoj zajednici, omogućeno učešće u radu pomenutog tijela i vraćen status ravnopravnog člana.

Odlukom Vlade R. Srbije za Komisije za vjeronauku imenovan je muftija dr Rešad ef. Plojović.

Odlukom o vraćanju Islamske zajednice u Srbiji u članstvo Komisije ispravljena je trinaestogodišnja nepravda i diskriminacija prema Mešihatu Islamske zajednice, koju je u julu 2010. godine učinila vlast Borisa Tadića, isključivši člana Mešihata iz Komisije, koji je dao nemjerljiv doprinos vraćanju vjeronauke u školski sistem R. Srbije, a posebno razvoju i kvalitetu islamske vjeronauke.

Istoimena vlast je mjesec dana nakon diskriminatorske odluke o isključivanju Islamske zajednice iz Komisije za vjeronauku pokušala, početkom septembra iste godine, zloupotrebom policije i specijalnih snaga oteti imovinu Islamske zajednice i obračunati se sa njenim rukovodstvom, ulemom i vjernicima. Tako da će ostati trajno upamćena u analima Islamske zajednice i muslimana u Srbiji kao najlicemjernija i najlošija vlast, koja je pokušala učiniti sve što je bilo u njenoj moći, zloupotrebom državnih resursa, u obračunu protiv čelnika Islamske zajednice i gušenju njenog razvoja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.