Završen 12. Street Arts Festival

Šantićeva ulica je zasigurno najveća urbana galerija pod otvorenim nebom u regiji i ona će ostat naše središte, kažu organizatori.
Fotografija: Margeta
Fotografija: Margeta
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Priveden je kraju 12. Street Art Festival Mostar koji je i ove godine iznjedrio niz vrijednih saradnji, susreta te u konačnici niz umjetničkih djela koja su poklonjena Mostaru i svim njegovim građanima. Priča započeta prije 12. godina, putem umjetnosti i aktivizma vraća život na ulice i svojim kulturnim doprinosima kreira platformu, koja grad čini gradom približavajući umjetnost svakodnevnici i svima.

Ovogodišnji festival ponudio je osam dana posebnog iskustva i inspiracije ugostivši umjetnike iz BiH, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Italije, Španije, Francuske, Portugala, SAD i Brazila koji su neumorno stvarali svoje radove na različitim lokacijama. Međutim i ove godine je u fokusu festivala bila Šantićeva ulica čija se galerija na otvorenom sve više nadopunjava, a tragovi festivala mogu se vidjeti i u drugim mostarskim naseljima i istaknutim građevinama.

– Šantićeva ulica je zasigurno najveća urbana galerija pod otvorenim nebom u regiji i ona će ostat naše središte, kažu organizatori.

Glavni moto SAFMo festivala je da kreira umjetnost dostupnu svima kroz ideju solidarnosti s ciljem unapređenja urbane kulture u Mostaru i BiH.

Iz godine u godinu cijela priča raste u svakom pogledu te fascinira lokalno stanovništvo, turiste i širu javnost.Tako je bilo i ove godine s naglaskom na murale, instalacije, zanimljive off programe i najveći do sada Graffiti Jam na zidu zatvora kojem je sudjelovalo dvanaest autora i autorica.

Specijalna gošća festivala Martha Cooper, poznata novinarka i fotografkinja učinila je ovaj festival posebnijim dokumentirajući umjetničke procese, što je umjetnicima bilo posebno važno, obzirom da se radi o  pionirki underground i urbanog pokreta. Pored toga sa njom  je došla i protagonistkinja graffiti scene New Yorka, Lady Aiko koja je ostavila iza sebe više od dvadeset svojih poznatih Bunny stencila.

Mostar koji se još uvijek nosi sa problemom poslijeratnih ruševina je iz perspektive umjetnika vrlo izazovna i neobična destinacija, te su se neki od njih odvažili ostaviti svoju refleksiju na zgaradama kao što je Staklena banka, napuštena građevina u središtu grada.

– Uspješna realizacija apstraktne intervencije na Staklenoj banci, umjetničkog kolektiva Klub 7 nam je dala još više motivacije za bavljenje ovakvim prostorima.

Još jedna od lokacija koja je bila u fokusu festivala je napuštena Univerzitetska biblioteka, gdje je umjetnica NeSpoon utkala novu dimenziju i energiju svojom instalacijom koja spaja tradiciju, autentično kulturno naslijeđe i modernu umjetnost. Pored toga u pojedinim naseljima nastale su i manje intervencije s duhovitim rješenjima.

– Ovaj festival je bio neka vrsta naše prekretnice jer smo uz jako otežane uvjete uspjeli realizirati sve naše ideje i planove te opravdati 12. Godina svog postojanja. Zahvaljujemo svima koji su nam bili potpora, a pogotov Fondaciji Telemach, Kvinna till Kvinna, Gradu Mostaru, Europskoj uniji, Ambasadama SAD-a, Njemačke, Italije, Španjolske i Brazila kao i Francuskom institutu, OSCE, Fondacija Slipičević.

Festival je realiziran i uz podršku Fortuna Tours, Hercegovačke pivovare, Ledo, Leda, Suncokret, Montana Colors i mnogih drugih koji su prepoznali vrijednost ovog umjetničkog projekta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.