Make-up ne treba biti u prvom planu

Vremenom naučite da radite sa malo stvari, da radite brzo i sa ljubavlju.
Ilustracija: Minji Moon
Ilustracija: Minji Moon
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Make-up artist Marko Fox svoj put je započeo ’90-ih, kada je zanimanje šminkera bilo tek u povoju u našem regionu. Kroz mnogo truda, domišljatosti i radnog entuzijazma, oblikovao je svoju karijeru. Put ga je vodio od skromnih početaka do velikih regionalnih angažmana, muzičkih festivala, televizijskih emisija i saradnje sa regionalnim muzičkim i filmskim zvijezdama.

Markov jedinstveni stil i pristup šminkanju odlikuju se brzinom i fokusom na istinsku ljepotu žene, bez da make-up dominira njenim izgledom.

U augustu je bio u Sarajevu kao oficijelni make-up artist kozmetičke kuće L’Oreal Paris. S Markom smo razgovarali o iskustvima i tehnikama za postizanje dugotrajnih i besprekornih lookova na crvenom tepihu. Podijelio je s nama i neke od omiljenih L’Oréal Paris proizvoda, kao i beauty trikove koje primenjuje kako bi postigao sjajan izgled.

Možete li nam reći nešto više o svom putovanju do postizanja statusa uspješnog make-up artiste? Koje su bile ključne tačke u Vašoj karijeri?

– Počeo sam ’90-ih kada je to u regionu bilo novo zanimanje i razvijao svoj put kao i većina ljudi u to vrijeme po najviše random trudom i domisljatošću.Vremenom naučite da radite sa malo stvari, da radite brzo i sa ljubavlju. Uslijedili su veliki regionalni poslovi, muzički festivali, TV emisije, lansiranje licenciranih magazina, fashion weekovi i kao i rad sa regionalnim muzičkim i filmskim zvijezdama.

Kako biste opisali svoj jedinstveni stil i pristup šminkanju? Šta mislite da ga izdvaja od drugih make-up artista?

– Mislim da radim jako brzo  i da gledam da kroz moj rad žena bude lijepa, da ostane svoja, a ne da moj make-up bude u prvom planu.

Zašto je L’Oreal Paris poseban brend?

– Osim što je jedan od najstarijih brendova opet je brend koji prati tyrendove, približava se kupcu, brine o njemu i u asortimanu uvijek ima sve sve sto je kupcim potrebno.

Crveni tepih je mjesto gdje slavne ličnosti dolaze u punom sjaju. Kako se pripremate za šminkanje klijenata za takve posebne događaje? Šta je ključno kada je riječ o postizanju dugotrajnih i besprijekornih lookova na crvenom tepihu? Imate li neke tajne trikove?

– Tu je bitan kontakt sa klijenticom. Važno je da se ona osjeća opušteno i da imamo dobru komunikaciju. U razgovoru sa timom stilista uklapamo make-up uz to što ona nosi i, naravno, koristim proizvode koji su dugotrajni. Crveni karmin je uvijek rješenje!

Saradnja sa modnim dizajnerima je ključna kako biste stvorili harmoničan izgled za crveni tepih.

– Najbitnija stvar je da shvatite da ste dio tima i samim tim ne ističete sebe i svoj rad nego dupunjavate look svojim radom. Uvijek sa timom dogovorimo kako zvijezda treba da izgleda i svako od nas daje svoj dio da bi cjelina bila takva kakva jeste na kraju.

Kako se suočavate s pritiscima i očekivanjima koji dolaze s radom na tako eksponiranim događajima?

– Uvijek su veliki događaji puni tenzije i neizvjesnosti jer to je dio showbiznisa ali se vremenom naviknete i to je taj adrenalin zbog kojeg dielom radite ovaj posao.

Kažete da je crveni karmin uvijek rješenje, koje su to neophodne tehnike i drugi proizvodi koje uvijek imate pri ruci kada šminkate klijente za crveni tepih?

– Da, crveni ruž, dugotrajan puder, dobra maskara sa kojom postizete efekt vještačkih trepavica i rumenilo za svježinu.

Kako postižete balans između Vašeg ličnog stvaralačkog izraza i zahtjeva klijenata ili događaja?

– Klijent je uvijek u pravum ali ukoliko imate komunikaciju i povjerenje klijenta uspet ćete da polako unesete i dio sebe u taj look.

Tri omiljena L’Oreal Paris proizvoda?

– True Mach puder, olovka za obrve, Color Rich karmin.

Da li postoji neki make-up proizvodi bez kojeg ne biste mogli da zamislite svoj rad?

– Paleta tenova je neophodno da bi se napravila dobra podloga, a od toga sve kreće.

Možete li podijeliti neki od svojih omiljenih beauty trikova ili proizvoda za postizanje sjajnog izgleda?

– Rumenilo vam uvijek i najbrže vrati svježinu licu, dobar korektor izbriše umor, karmin i maskara skrenu pažnju na oko ili usne.

Trendovi u make-upu se često mijenjaju. Kako pratite nove trendove i kako ih integrirate u svoj rad?

– Uvijek uzimam nešto iz trenda, ne toliko boju koliko novi proizvod koji daje efekt koji je do sada bilo teško izvesti. Nisam pristalica praćenja trenda po svaku cijenu.

Kako vidite budućnost make-up industrije i koje promjene ili inovacije očekujete u narednim godinama?

– Brzina i količina proizvoda kao i kuća koje se sada prezentuju neminovno donosi do velikih previranja u modi. Kozmetičke kuće sada prate social media influence više nego da diktiraju trendove. To će u jednom trenutku doseći maksimum kada više nećemo znati ko diktira i kuda i kojom brzinom idu trendovi, a filteri na telefonima će izbrisati bilo kakvu potrebu za make-upom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.