Obrazovanje u Sandžaku mijenjati iz temelja

Vidimo naše škole kao moderne, s menzama, stručnim psiholozi, uniformama, savremenim prijevozima đaka.
Konstituisan Sektor za osnovno i srednje obrazovanje SPP-a – Obrazovanje u Sandžaku mijenjati iz temelja_64f5e2ce88326.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon održane sjednice Odbora za obrazovanje Stranke pravde i pomirenja saopšteno je da je konstituisan Sektor za osnovno i srednje obrazovanje SPP-a za čijeg predsjednika je izabran prof. Harun Preljević, a za zamjenika prof. Safet Smajlović, sekretar Sektora je Selma Mavrić, a koordinatori su: za Novi Pazar – Senada Husović,  za Sjenicu – Suada Saračević, za Tutin – Muhamed Dreković i za Prijepolje – Safet Bećirović.

Želja je s najboljim kadrovima SPP-a što bolje odgovoriti na velike izazove u ovoj oblasti kako u Sandžaku tako i u Srbiji.

Usvojeni su planovi i programi, predsjednik SPP-a i potpredsjednik Narodne skupštine Usame Zukorlić između ostalog ističe da će novoformirani sektor insistirati na rješavanju problema važnih planova i programa koji tište obrazovno-vaspitni sistem u ovom dijelu države.

Cilj SPP-a je okupiti najbolje i najkavalitenije ljude i ponuditi najbolja rješenja. Temeljito je razgovarao o svim izazovima obrazovanja posebno u Sandžak i šire.

Stranka će kroz ovaj Sektor insistirati na temeljitim i vidljivim promjenama.

– Nije nimalo jednostavno mijenjati obrazovni sustav naročito u Sandžaka jer se odluke donose na centralnom nivou. Utjecat ćemo da se stvari temeljito mijenjaju. Usvojili smo 20 tačaka i sve su jednako važne. Založit ćemo se da djeca koja nastavu pohađaju na bosanskom jeziku imaju besplatne udžbenike. Neće biti jednostavno, ali neprihvatljivo je da samo djeca u Beogradu imaju na to pravo. Sa funkcijama koje imamo u centralnim institucijama učinit ćemo da svi pripadnici nacionalnih zajednica budu privilegovani. Želimo dati podršku udruženjima koja se bave nastavom da budu povezana s drugim udruženjima u zemlji i inostranstvu radi podizanja kvaliteta nastave, ističe Zukorlić.

– U saradnji s nadležnim vjerskim zajednicama posebno, Islamskom zajednicom želimo omogućiti ispunjavanje vjerskih prava u školama kao što je molitveni prostor i da za Ramazan i Bajram učenici imaju puno odsustvo bez obaveza nadoknade dana kao što to imaju hrišćani i jevreji. Želja je i ambicija da se povežemo s udruženjima u Evropi, Turskoj i drugima radi stjecanja iskustva kvalitetne nastave. Vidimo naše škole kao moderne, s menzama, stručnim psiholozi, uniformama, savremenim prijevozima đaka. Danas je to u fazi ideje i da bi do toga došli morat ćemo mnogo raditi.

Dodaje da u saradnji s nadležnim institucijama, profesori žele aktivniji rad na suzbijanju narkomanije u školskim dvorištima, te zavisnosti maloljetnika od klađenja i kocke.

– Želimo da se digne glas prosvjete da se kladionice udalje od škola ili kao što je uradila Albanija, zabrane. Želimo raditi intenzivno na suzbijanju vršnjačkog nasilja i uključivanjem seta stručnjaka koji će raditi s djecom da se ne bi ponovili nemili događaji kao u osnovnoj školi u Beogradu.

– Usaglasili smo da rješenje gdje većinski živi nesrpski narod i gdje se pripadnici osjećaju nelagodno zbog intoniranja himne, predložiti ćemo BNV da se usvoji svoja himna i preporuči i njeno intoniranje pored državne. Mi kao Bošnjaci poštujemo himnu i simbole ove države, ali želimo da po zakonu imamo i svoje simbole, kao što je riješeno pitanje zastava kako to Ustav i zakon nudi.

Zukorlić dodaje da će podržati razvoj privatnih škola, jer vjeruju da bi podigle stepen obrazovanja i podstakle ostale škole za napredak.

Kazao da u nekim gradovima imamo situaciju da je partijsko zapošljavanje vidljivo i na štetu je djece i građana.

– Želimo najbolje ljude na čelu ustanova, a kao premijer je OŠ “Avdo Medjedović, gdje je sto hiljada eura duga vraćeno, da su radnici isplaćeni i škola najbolje funkcioniše.

Osvrnuo se i na situaciju u OŠ “Desanka Maksimović”.

-Žao mi je što su stigle do mene žalbe roditelja u naselju Lug jer, kako saznajem, djeca pohađaju nastavu po lokalima jer škola “Desanka Maksimović” nije još spremna primiti učenike. Apelujem da se problem riješi da mogu stjecati obrazovanje i vaspitanje što kvalitetnije.

Zukorlić istakao nezadovoljstvo brzinom reforme školskog sistema u Sandžaku.

– To je posebno istankuto u Tutinu koji očito rado zatvaraju škole, a učenike prebacuju kilometrima da pohađaju nastavu. Ako budemo obezbijedili sretno djetinjstvo imat ćemo razvijenog i sutra sretnog čovjeka. Neprihvatljivo je da su u selima škole u nehumanom stanju, a i nezamislivo je da su putevi neosvjetljeni. Dat ćemo sve od sebe kao stranka kvalitetno rješavamo ove probleme, kazao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.