Deset godina bosanskog jezika

Svim onima koji su dali pažnju i doprinos razvoju ovog obrazovanja trebamo poželjeti još puno snage, entuzijazma i rada na pospješivanju kvaliteta obrazovanja.
Deset godina nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku_64f298089f0bd.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Članovi Predsjedničkog savjeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća održali su sjednicu posvećenu desetogodišnjici uvođenja cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Nakon sjednice, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr Sead Šemsović održao je konferenciju za medije. On je tom prilikom čestitao svim učenicima, nastavnicima i roditeljima početak nove školske i akademske 2023/2024. godine.
„Danas, kada obilježavamo prvih deset godina obrazovanja na bosanskom jeziku, to podrazumjeva da je danas sretan dan, blagdan, te svim onima koji su dali pažnju i doprinos razvoju ovog obrazovanja trebamo poželjeti još puno snage, entuzijazma i rada na pospješivanju kvaliteta obrazovanja, i povećanju broja djece, do onog trenutka kada sva bošnjačka djeca čiji su se roditelji opredijelili u popisu stanovništva i u svojim ličnim dokumentima da jesu Bošnjaci, budu po automatizmu upisana u obrazovanju na bosanskom jeziku.

Ovaj proces se nastavlja, i u ovih narednih deset godina očekujemo neka pomjeranja i neka dodatna uozbiljenja, i naravno mnogo više saradnje i podrške uprave škola, školskih uprava, direktora, pedagoga, psihologa, same države i svih institucija koje su unutar obrazovanja na bosanskom jeziku.”

On je istakao da je osnovna škola “Avdo Međedović” u Selakovcu jedan od svjetlijih primjera škola koje imaju cjelovito obrazovanje na bosanskom jeziku u punom kapacitetu.
“To su pozitivni primjeri gdje je izvanredna saradnja sa upravom tih škola zapravo i pokazala kvalitetne rezultate. Nešto je slabiji primjer nekih gradskih škola u Novom Pazaru gdje se pojavljuje pola-pola, dva odjeljenja na srpskom, dva odjeljenja na bosanskom jeziku, iako je preko 90% učenika koji pripadaju Bošnjacima, do onih škola koje su u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši gdje zapravo postoji samo jedna škola u Brodarevu u kojoj postoji jedno odjeljenje na bosanskom jeziku.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.