Sjećanje na šehide Hadžeta

Definitivno nećemo odustati od traženja i zahtjeva da se sazna sve i na adekvatan način na vakufskoj parceli u formi naučnog zdanja odgovori na sve što se tad dogodilo.
Sjećanje na šehide Hadžeta 4. septembra s podne namaza na vakufu Mearif_64ef4ba801157.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na zadnjoj sjednici donio je odluku o obilježavanju Dana šehida Hadžeta, u ponedjeljak 4. septembra s podne namaza u 13.30h na vakufskom dobru “Mearif” u Novom Pazaru.

– Ove godine neće biti pohoda već ćemo se direktno okupiti na mjestu gdje se dogodilo stradanje velikog broja naših šehida, na Hadžetu, na vakufskoj parceli Mearif. Proučit ćemo dovu, suru Jasin pred dušu šehidima Sandžaka i cijelog ummeta i uputiti dovu Uzvišenom Allahu, dž.š. da ih zaista primi za šehide, kaže hafiz Abdurahman ef. Kujević muftija sandžački.

Poručuje da Mešihat Islamske zajednice nikad neće odustati od zahtjeva i borbe da se imena šehida saznaju i u formi memorijalnog objekta događaj obilježi.
–Nažalost, do sad nismo imali sluha od strane zvaničnih institucija države da otvore svoje arhive i da se utvrdi ko je sve ubijen na Hadžetu krajem i nakon Drugog svjetskog rata. Definitivno nećemo odustati od traženja i zahtjeva da se sazna sve i na adekvatan način na vakufskoj parceli u formi naučnog zdanja odgovori na sve što se tad dogodilo.

Muftija sandžački poziva javnost i džematlije da se odazovu u što većem broju.
–Ovo je poziv ne samo muslimanima već svim građanima Sandžaka. Ovo je naša zajednička borba. Ovo su pitanja koja treba da nas ujedine bez obzira na neke druge razlike, borba za pravdu i istinu treba okupiti sve ljude.

Da podsjetimo, u periodu od 28. novembra 1944. do 21. januara 1945. godine komunističke vlasti likivdirale su više od 2 hiljade najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.