180 metara ispod površine zemlje

Gusta sjena biljaka doseže do ramena i da su drevna stabla koja rastu na dnu visoka gotovo 40 metara i stara su više stotina godina.
Podzemni svijet 180 metara ispod površine zemlje_64ed65a26c472.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Kini je otkriven veliki prastari šumski svijet smješten duboko ispod zemlje, tačnije 180 metara unutar velike jame. Ovaj pojavni fenomen je poznat u Kini kao “tiankeng” ili “rajske jame”.

Područje u kojem je otkrivena ova šumska oblast je UNESCO-ov globalni geopark Leye Fengshan, smješten u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang, jugozapadna Kina. Ovaj geopark je također poznat po svojim pećinama i dom je najdužeg prirodnog mosta na svijetu.

Istraživači vjeruju da bi ova prastara šuma mogla skrivati dosad nepoznate biljne i životinjske vrste. Velike udubine, slične ovome otkriću, nisu rijetkost na ovim područjima Kine.

Državna novinska agencija kineske vlade Xinhua objavila je službeni izvještaj u kojem stoji da je novim otkrićem broj vrtača u zemlji porastao na 30.

Zhang Yuanhai, istraživač na Kineskom geološkom institutu, također je za Xinhuu rekao da nalazište ima “dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu” i tri pećine u zidovima. Dodali su da je vrtača duga 306 m, široka 150 m i duboka 192 m, a obujam joj prelazi pet miliona kubnih metara, što znači da se službeno može kategorizirati kao velika vrtača.

Chen Lixin, vođa tima pećinske ekspedicije Guangxi 702, rekao je da gusta sjena biljaka doseže do ramena i da su drevna stabla koja rastu na dnu visoka gotovo 40 metara i stara su više stotina godina, dok je sama šume vrlo vjerovatno stara nekoliko miliona godina.

Pećinsku ekspediciju dovršio je tim koji se spustio užetom više od 100 metara i pješačio nekoliko sati kako bi došao do dna jame. Krajolik u Geoparku je krško područje, što znači da se sastoji od vapnenca.

Vrtače obično nastaju otapanjem stijenske podloge podzemnom vodom i česte su na tom području. Međutim, jedinstvena šuma pronađena na dnu je neobična i izgleda kao nešto iz fantastičnog filma. Šuma je mogla rasti zahvaljujući obliku rupe, dopuštajući dovoljnoj količini svjetla da uđe, a pritom je i duboka, piše Daily Mail.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.