Portugalska galija

Portugalska galija nema sredstvo za pokretanje, a pokreću ga vjetrovi, struje i plima.
Portugalska galija – jedna od najotrovnijih životinja na svijetu_64e97204cb530.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Portugalska galija (Physalia physalis) spada među najotrovnije organizme iz skupine žarnjaka na svijetu. Otrov najčešće koristi za paraliziranje riba kojima se hrani. Portugalska galija poznata u svijetu pod imenom Portuguese Man O’ War, živi na površini mora i mesožder je veličine je 28-30 cm.

Njeni dugački pipci donose bolni ubod, koji je dovoljno otrovan i snažan da ubije ribu, pa čak i čovjeka. Unatoč svom izgledu, Portugalska galija nije prava meduza, već kolonijalni organizam sastavljen od mnogih specijaliziranih životinja iste vrste, zvane zooidi ili polipi. Ovi su polipi međusobno povezani i fiziološki integrirani do te mjere da ne mogu samostalno preživjeti već funkcioniraju u simbiozi kao cjelovit organizam.

Portugalska galija nema sredstvo za pokretanje, a pokreću ga vjetrovi, struje i plima. Jaki vjetrovi mogu ih odvesti u uvale ili na plaže. Njegova prisutnost na plažama može uzrokovati zatvaranje plaže.

Čovjeku može nanijeti strahovitu bol. Ova vrsta je odgovorna za do 10 000 ljudskih uboda svakog ljeta u Australiji, posebno na istočnoj obali. Jedan od problema s prepoznavanjem uboda je taj što odvojeni pipci danima mogu plutati u vodi, a da plivač nema pojma da li je ubod od Portugalske galije ili nekog drugog manje otrovnog stvorenja.

Ubod Portugalske galije može paralizirati male ribe i drugi plijen. Odloženi uzorci i mrtvi primjerci u moru i na obali čak danima nakon smrti organizma ili odvajanja pipka mogu ubosti jednako bolno kao i živi organizmi.

Njegov ubod ostavlja crvenu mrlju, koja obično traje dva ili tri dana, iako bi bol trebala prestati nakon otprilike 1-3 sata što je potpuno individualno od osobe do osobe, ovisno o biologiji čovjeka. Međutim, otrov može putovati u limfne čvorove i može uzrokovati razne simptome – alergijsku reakciju, uključujući oticanje grla, začepljenje dišnih putova, srčani poremećaj i nemogućnost disanja. Ostali simptomi mogu uključivati ​​vrućicu i šok, a u nekim ekstremnim slučajevima čak i smrt, iako je to izuzetno rijetko.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.