Njena ulica

Grupa mladih je ovaj problem predstavila i na društvenoj mreži Instagram, gdje su redovno objavljivali biografije i uspjehe utjecajnih žena historije BiH.
Od 1037 ulica u Sarajevu tek 17 nosi ime po zaslužnim ženama_64e93dea0320b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nejedankost spolova u Bosni i Hercegovini odavno je očita i ogleda se u svim sferama društva. No, malo se govori o nejednakom zastupanju žena i muškaraca kada je u pitanju davanje naziva ulicama. Grupa mladih volontera je, vođena očitim disbalansom u broju ulica koje nose ime po muškarcima i ženama, pokrenula projekt Njena ulica. Prvi dio projekta odnosio se na istraživanje broja ulica koje nose nazive po zaslužnim ženama. Rezultati projekta su poražavajući.

– Na samom početku našeg istraživanja uvidjeli smo stanje, da od ukupno 1.037 ulica grada Sarajeva, samo 17 ulica nosi ime žene, kaže Layla Jusko, članica projekta Njena ulica.

Volonteri su anketirajući stanovnike/ce Sarajeva postavljali samo jedno pitanje – Da li možete da nam kažete ime jedne ulice u Sarajevu koja nosi ime žene?

– Rezultati ankete, primarno su ukazali na to da je nekolicina građana uopšte svjesna ove problematike, te su nam samo rijetki znali reći ime ulice koja nosi ime po ženi, dodaje Jusko.

Podizanje svijesti o neophodnosti nazivanja ulica po zaslužnim ženama BiH mladi su u prethodnom period radili i oslikavanjem mape centra Sarajeva, koja je prikazana na izložbi u galeriji Brodac.

– Na izložbi smo predstavili uspješne žene te njihova postignuća i doprinos BiH. Posjetiteljima smo dali priliku da pri završetku izložbe samoinicijativno napišu imena žena za koje misle da zaslužuju da budu na mapi grada Sarajeva. Izložba je bila veoma uspješna, te nije samo privukla pažnju na društvenim medijima, već značajan broj posjetilaca, koji svjedoči preovladavajućem osjećaju nezadovoljstva u vezi sa trenutnim stanjem naziva ulica, dodala je Jusko.

Grupa mladih je ovaj problem predstavila i na društvenoj mreži Instagram, gdje su redovno objavljivali biografije i uspjehe utjecajnih žena historije BiH.

– Kampanja je prikupila znatan doseg i engagement od strane građana, od kojih smo dobili jako mnogo poruka podrške, te su nam se čak javljale žene iz drugih gradova u BiH, ukazujući nam na to da je nezadovoljstvo sa ovakvim stanjem sveprisutno širom naše države, kaže Jusko.

Nakon niza aktivnosti članovi projekta se nadaju i konkretnim akcijama vlasti kako bi uspješne žene iz bh. prošlosti, a kojih itekako imamo, u većem broju počele dobijati svoje ulice.

Projekt je finansirala organizacija Humanity in action.

Po kojim biste vi ženema iz BiH dali ime ulicima u Sarajevu i drugim gradovima?

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.