Saradnja, jedinstvo i razumijevanje

“Nemojte jedan drugome zavidjeti, niti varati i nemojte se mrziti, niti jedan drugome leđa okretati i ne kvarite trgovinu jedan drugome. Budite, o Allahovi robovi, braća. Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nepravdu, niti mu laže, niti ga omalovaža.“
IMG_2925
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Poštovani predstavnici političkih stranaka / partija u Sandžaku,
Kroz težak vakat je predeverao naš narod, posebno da naglasim godine ‘90-te, rat, hapšenja, deportacije, policijske represalije, zlostavljanja, premlaćivanja, otmice, logori, silovanja, uzp, genocid; sa svim tim smo se nekako nosili i nosimo, pa iako još uvijek na različite načine traju nasrtaji. Ali uz sve to izuzetno nam teško pada da svakodnevno slušamo međupolitičke sukobe u našim redovima. Te pojave različito percipiramo i na njih različito djelujemo.

Želim vas ovim putem p(r)ozvati temeljeći svoj p(r)oziv na Kur’anu i Sunnetu, pozivajući na međusobnu saradnju, jedinstvo i razumijevanje.

Svjedoci smo velike političke netrpeljivosti, čak i mržnje, i podjela među određenim grupacijama među Bošnjacima u Sandžaku. Mržnja koju javno ispoljavamo i na razne načine u međustranačkim krugovima, i to jedni prema drugima, krajnje je nedopustivo jer se reflektira na štetu kompletnog ponosnog bošnjačkog naroda i Sandžaka. Bespotrebni međusobni sukobi nas nazaduje u svim mogućim projektima, te negativno utiče na razvoj i prosperitet našeg naroda i Sandžaka kao regije. Kao vjernici ni u kojem slučaju ne smijemo dozvoliti da političko rivalstvo i utrka za vlašću da nam uzdrmaju naše rodbinske, bratske i prijateljske veze, na koncu uvijek mimajmo na umu šta je bio uzrok razbijanja IZ-e.

Poznajem mnoge od vas koji ste u političklim vodama, zato ovim pismom želim da vas pozovem na prevazilaženje problema, međusobnu ljubav, poštovanje, praštanje i toleranciju. Ne zaboravite da nema uspjeha bez međusobne ljubavi.

Mržnja koju nosimo u srcima nas izjeda iznutra, uništava našu vjeru i ne možemo nositi ni jedan vjerski, niti nacionalni projekat i iste realizirati.

Muhammed s.a.v.s. kaže:
“Dvije su bolesti ranijih naroda dopuzale do vas, a to su zavidnost i mržnja. Mržnja je britva, ali ne velim britva koja brije dlaku, nego britva koja brije (tj. uništava) vjeru (onome, koji druge ljude mrzi)”.

Poslanik a.s. u drugoj predaji kaže:
“Nemojte jedan drugome zavidjeti, niti varati i nemojte se mrziti, niti jedan drugome leđa okretati i ne kvarite trgovinu jedan drugome. Budite, o Allahovi robovi, braća. Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nepravdu, niti mu laže, niti ga omalovaža.“

Ovim putem želim da vas pozovem na političko jedinstvo, na čvrst i jedinstven saff i zajedničko djelovanje kroz različite političke koncepte koji će biti u interesu svih Bošnjaka u Sandžaku. Kada to postignete i postignemo onda će nam svima biti bolje, a i uspjeh je zagarantiran.
Potreba o zbijanju redova među muslimanima je danas prvorazredna obaveza. Nikada nije bila potrebnija nego danas.

Gospodar priznaje i voli jedinstvenu džematsku borbu za političke i vjerske interese.

Uzvišeni Allah dž.š. kaže:
“Allah voli one koji se na Njegovom putu bore u redovima – jedinstvenom saffu kao da su bedem čvrsti”. (As – Saff, 4)

Pozivam vas da vašim umijećem, mudrošću, osjećajem i vjerom prema Allahu s.w.t. vratite mir među ljude i budete faktorom pomirenja i lijepih međubratskih odnosa, te da vratite jedinstvo IZ-e i utrkujete se u dobročinstvu čineći joj dobro.

Allah dž.š. kaže:
„Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha da bi vam se milost ukazala.“ (El-Hudžurat, 10)

Na sljedećem mjestu Uzvišeni kaže:
“Svi se čvrsto držite za Al­lahovo uže i ne razjedinjujte se! I sjetite se blagodati Allahove prema vama, kada ste bili neprijatelji, pa je On sakupio srca vaša i pos­tali ste, Njegovom milošću, braća”! (Alu- Imran, 103.)

Pozivam vas da lične interese potčinite općim inetersima i na taj način tražite zadovoljstvo Gospodara, ne zaboravljajući da ste preuzeli amanet bošnjačkog naroda i drugih naroda u Sandžaku, koji su glasali za vas, te da ćete biti odgovorni pred Gospodarom na Sudnjem danu za amanete koje ste preuzeli.

Poslanik a.s. kaže:
“Svi ste vi pastiri i svi će te biti pitani za svoje stado. Muškarac je pastir u svojoj porodici i biće pitan o svom stadu. Žena je pastirica u kući njenog muža i biće pitana o svom stadu. Sluga je pastir u imetku njegovog gospodara i biće pitan o svom stadu. I svi ste vi pastiri i bićete pitani o svom stadu”.

Pozivam vas na ahlak koji ste stekli od plemenitih roditelja, lijepu političku retoriku i obraćanje. Vodite računa o vašem govoru, ne vrijeđajte, ne ponižavajte, ne potvarajte jedni druge i ne otkrivajte mahane. Vaše loše obraćanje, loša retorika utiče na nas, na našu djecu, njihovu afirmaciju ličnosti i svijest o sebi i svom narodu, te njenim liderima. Lošom komunikacijom i retorikom podučavamo ih kako da se raspiruje mržnja u budućnosti. Lošim međusobnim ophođenjem dajemo pravo na nepoštivanje od strane drugih i drugačijih.

Abdullah ibn Omer, r.a. priča:
“Allahov Poslanik, s.a.v.s. se popeo na minberu i glasno povikao: ‘O, vi, koji ste prihvatili islam svojim jezicima, ali iman (vjera) još nije ušla u vaša srca – nemojte uznemiravati muslimane, niti ih pokušavati osramotiti, niti iznalaziti njihove mahane, jer ko bude razotkrivao mahane svog brata muslimana, Allah će razotkriti njegove mahane, a čije mahane Allah bude razotkrivao, osramotit’ će ga, pa makar to bilo u njegovoj kući!”.

Jednog dana je Abdullah ibn Omer r.a. pogledao u Kabu i rekao: “Ti si veličanstvena, Kabo, i veličanstvena je tvoja svetost, ali je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti”.

Budite blagi jedini prema drugima, pomažite se u dobru i dogovarajte se međusbno radi interesa bošnjačkog naroda.

Allah dž.š, obraćajući se Poslaniku s.a.v.s. kaže:
“Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima, a da si osoran i grub razbježali bi se od tebe. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima! A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega!”.

Uzvišeni Stvoritelji u Časnom Kur’anu kaže:
“Budite blagi jedi prema drugima. Potpomažite se u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte se pomagati u grijehu i nasilju”. (El-Maida, 2)

I na koncu moje poruke – pozivam vas na bogobojaznost kako biste mogli donositi dobre odluke.

Allah dž.š. kaže:
“O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost rastavljanja istine od neistine darovati i preko ružnih postupaka vaših će prijeći i oprostiti vam. A Allahova je dobrota neizmjerna”. (El-Enfal, 29.)

I ne zaboravite na dan povratka Uzvišenom Allahu s.v.t. kada ćete odgovarati za sve što ste na zemlji činili i ono što su vaše knjige pobilježile.

On, Veličanstveni, u Svojoj knjizi kaže:
„O, vi koji vjerujete, bojte se Allaha i neka svako od vas pogleda šta je za sutra pripremio. I Allaha se bojte! Allah je, doista, obaviješten o onome što radite!“. ( El- Hašr, 18.)

Na drugom mjestu Allah dž.š. nam poručuje:
“Knjiga će biti postavljena i vidjet ćete grješnike prestravljene zbog onoga što je u njoj. “Teško nama!”, govorit’ će, “kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!” – I naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti”. (El-Kehf, 49.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.