Na srbijanskim aerodromima

Uprkos najnovijoj tehnici na security check-u, kao nigdje u svijetu, muslimanke se diskriminiraju.
Ponovo diskriminacija muslimanki sa hidžabom na srbijanskim aerodromima_64da33325f3e3.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nastavlja se diskriminacija muslimanki pod hidžabom na srbijanskim aerodromima. Od sada i na beogradskom aerodromu muslimanke sa hidžabom moraju u kabinu na pretres, zbog hidžaba.

Neprijatnost na aerodromu prijavljuje i direktor Sandžak Media Centra čija je supruga pozvana na, kako se navodi, pretres zbog vjerskih obilježja uz obrazloženje da je na aerodromu u Beogradu ovo pravilo važi odnedavno. Fetić na svom Fejsbuk profilu ističe da umjesto ukidanja diskriminacije na niškom i kraljevačkom, ona se uvodi i na beogradskom aerodromu. Uprkos najnovijoj tehnici na security check-u, kao nigdje u svijetu, muslimanke se diskriminiraju.

Ističe da će o ovom slučaju detaljno obavijestiti Islamsku zajednicu, Povjerenicu za ravnopravnost, i druge relevantne političke i druge faktore, a aerodromskoj upravi uložiti protestnu notu.

U reakciji Usame Zukorlić, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije kaže da je vrijeme da se suočimo s pitanjima, između ostalih i da li ima razlike u cijeni naših života i časti, kao i da razmislimo o tome kakvo društvo želimo. Nema, kaže Zukorlić, opravdanja za diskriminaciju i devalvaciju ljudskih života.

Edin Đerlek, ministar za ravnomjerni regionalni razvoj ističe da s obzirom na to  da ovo nije prvi slučaj da se žene muslimanke detaljno provjeravaju na aerodromima u Srbiji obratit će se upravi beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” i upravi “Aerodromi Srbije” da se odmah prestane sa ovakvom praksom i primjenom dvostrukih aršina prema licima koja praktikuju vjerski način odijevanja što je njihovo puno pravo.

Da podsjetimo, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji početkom godine najoštrije je osudio neprofesionalno, tendenciozno i diskriminatorsko ponašanje službi sigurnosnih protokola prema muslimankama sa hidžabom na aerodromima „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu. Uprkos obećanjima, praksa se ponavlja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.