„Kanon potištenog uma“ u prodaji

Valjalo je i tu histeričnu kakofoniju istorije ukomponovati u harmoniju umetničkog dela.
Novi roman Filipa Grbića – „Kanon potištenog uma“ u prodaji_64da334ba168d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Svi ljubitelji savremene srpske književnosti, posle pet godina, koliko jeprošlo od objavljivanja poslednje knjige Filipa Grbića, ponovo imajupriliku da čitaju njegov novi roman – Kanon potištenog uma.

Već u prva dva romana Filip Grbić pokazao je dar da posredstvomintrigantne priče koja se čita u dahu uspešno sjedini široka klasičnaznanja, duboke uvide o savremenom svetu i opise urbanog života mladih ljudi, sputanih strastima i lažnim mnjenjima.

U najnovijem, trećem romanu,autorova veština komponovanja skladne celine od raznorodnog, naizgled neuskladivog materijala, poprimila je, takoreći, muzički karakter.

Najpre, umesto jednog junaka koji pripoveda u prvom licu, u ovom romanu susrećemo se sa troje protagonista: njihove različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskrivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima; njihovim različitim temperamentima –duševnim tonalitetima – zajedničko je, kao osnovni ton, osećanje potištenosti; njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom,čudesno se ukrštaju i spliću u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom kojesu se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosadnezabeleženom učestalošću, valjalo je i tu histeričnu kakofoniju istorijeu komponovati u harmoniju umetničkog dela.

Kanon potištenog uma virtuozan je roman, čija će melanholično-apokaliptična kanonada zadugo odjekivati oronulim zdanjem srpske književnosti.

Filip Grbić je za prvi objavljeni roman Ruminacije o predstojećojkatastrofi dobio Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegovdrugi roman, Prelest, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnostiocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić). Ovaj roman preveden je na francuski i makedonski jezik.

Novi roman Filipa Grbića Kanon potištenog uma dostupan je na sajtuvulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.