Bot koji “krade” vaše postove da bi nešto naučio

Kada GPTBot-u dopustite da pristupi vašem web sajtu, te drugim sadržajima, činite veliku uslugu evoluciji veštačke inteligencije.
IMG_2920
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Novi bot je izašao iz kompanije OpenAI i otisnuo se u internet vode. Ovoga puta je to GPTBot čiji je cilj da traži sadržaje za obuku novih chatbot-ova i drugih AI alata.

Sadržaji koje ovaj bot „ulovi“ služe za obuku velikih jezičkih modela kao što je GPT-4 uz pomoć kojeg radi ChatGPT. Kada GPTBot-u dopustite da pristupi vašem web sajtu, te drugim sadržajima, činite veliku uslugu evoluciji veštačke inteligencije – pomažete AI modelima da postanu precizniji, sposobniji, pa samim tim i bezbedniji za korišćenje. Iz kompanije kažu da je novi bot treniran da zaobiđe sajtove koji se plaćaju, privatne podatke korisnika, te tekstove koji krše pravila korišćenja.

GPTbot je takozvani „web crawler“, koji traži sve i svašta, pa su i postovi na društvenim mrežama korisni. Jezički modeli koji „hrane“ ChatGPT su sve do sada obučavani na gomili podataka koji su prikupljeni do septembra 2021. godine. Ne postoji način da se ti sadržaji uklone iz AI sistema, ali se to sada menja – tu je opcija kojom GPTBot-u može da se zabrani pristup. I to je nešto, autorska prava će se ubuduće bar malo više poštovati.

Web crawler nije ništa novo i predstavlja samu osnovu modernog interneta. Google već neko vreme ohrabruje vlasnike web sajtova da im dopuste pristup, a kako bi im se poboljšala pozicija u Google pretraživaču. Sada služe i za obuku AI chatbot-ova, a neki misle da se s tim otišlo predaleko. Već smo pisali o tome da gomila pisaca tuži OpenAI, jer smatraju da su pokradeni – njihovi tekstovi su korišćeni bez pristanka i odgovarajućeg honorara.

Uprkos problemima, GPTBot je ugledao svetlost dana. Ostaje nam da budemo strpljivi i sačekamo krajnji rezultat i botove koji su sve što znaju naučili od ljudi s interneta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.