Završena druga Ljetnja škola omladine Sandžaka

Okupljamo mlade pametne Bošnjake na jednom mjestu gdje se oni upoznaju međusobno, ali i sa onim što je savremena naučna i svaka druga misao bitna za Bošnjake i bošnjački narod.
Završena druga Ljetnja škola omladine Sandžaka_64c866e0b4988.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Završena je druga Ljetnja škola omladine Sandžaka pod nazivom “Mladi Bošnjaci između tradicije, ambicije i stvarnosti” nakon sedam dana punih aktivnosti.
Dodjelom sertifikata polaznicima škole svečano je zatvoreno sedmodnevno druženje u kojim su mladi imali prilike diskutovati, polemisati, debatovati i sticati nova saznanja iz raznih oblasti od najrenomiranijih bošnjačkih umova današnjice.

Direktor Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka akademik Šerbo Rastoder podvukao je važnost ovakvih okupljanja. Na jednom mjestu mladi Bošnjaci imali su prilike slušati, ali i biti u interakciji sa nekim od najvećih bošnjačkih umova današnjice.
“Ova druga generacija Ljetnje škole u sedmodnevnom angažmanu uz prisustvo, po meni, najpametnijih Bošnjaka današnjice imala privilegiju da dnevno, bar po 5 sati, sluša, raspravlja, razgovara, promišlja i debatuje.

Mislim da je ovo veliki pomak kako za njih, tako i za sve nas koji o svemu ovome brinemo i ja sam jako ponosan što je ovo za sada, nažalost, jedina tačka gdje okupljamo mlade pametne Bošnjake na jednom mjestu gdje se oni upoznaju međusobno, ali i sa onim što je savremena naučna i svaka druga misao bitna za Bošnjake i bošnjački narod”, istakao je akademik Šerbo Rastoder.

Polaznik druge Ljetnje škole Emil Kolić ističe da je privilegija biti u sedmodnevnom društvu ovakvog karaktera i sa ovakvim ljudima. Neopisivo je iskustvo, zaključio je.
“Moja je privilegija što sam imao prilike prisustvovati jednom ovakvom naučnom skupu i, iskreno, preporučujem svim mladim ljudima da se prijave sljedeće godine i ukoliko budu imali sreće da prisustvuju ovakvom veličanstvenom skupu. Najugledniji akademici naši su nam pojasnili stanje i pravac kojim treba da idemo u budućnosti i zaista izlazimo mnogo informisaniji poslije ovih sedam dana druženja. Također, zahvalio bih se akademiku Šerbu Rastoderu koji je sve ovo organizovao”, kazao je Emil Kolić.

Ljetnja škola organizovana je pod pokroviteljstvom Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.