Musk bi mogao biti odgovoran za potpuni promašaj

Fotografija: CNN
Fotografija: CNN
Nije jasno kolika je potražnja za takvom super aplikacijom izvan granica Kine, s obzirom na to da su pokušaji drugih platformi da korisnicima ponude takve dodatne opcije bili slabog uspjeha.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Odluka Elona Muska tokom vikenda da rebrendira Twitter i zamijeni njegov legendarni logo ptice s X-om samo je posljednji korak u njegovim nastojanjima da pretvori svoju dugogodišnju omiljenu platformu u refleksiju samog sebe, piše CNN u specijalnom prilogu.

Kada je Musk krajem prošle godine kupio Twitter, iznio je viziju aplikacije za sve pod nazivom X, kroz koju korisnici mogu komunicirati, kupovati, uživati u zabavi i još mnogo toga, prenosi Fena.

U junu prošle godine, prije nego što je preuzeo kompaniju, Musk je uposlenicima Twittera rekao da bi platforma trebala biti sličnija kineskom WeChatu, istakmnuvši da korisnici zapravo žive na toj aplikaciji jer je vrlo upotrebljiva i korisna u svakodnevnom životu.

Vizija rebrendiranja mogla bi sezati sve do Muskovog stvaranja originalnog X.coma iz 1999. godine, za koji se nadao da će biti sveobuhvatna finansijska platforma i koja je na kraju postala PayPal.

Uprkos Muskovim dugotrajnim ambicijama i povećanim ulozima otkako je uložio 44 milijarde dolara za kupnju ove društvene mreže, odbacivanje Twitterovog brendiranja zbog buduće super aplikacije značajan je rizik.

Pred Twitterom je još dugačak put ako Musk želi izgraditi uslugu po kojoj je WeChat poznat – sve od naručivanja namirnica i rezerviranja satova joge do plaćanja računa i čavrljanja s prijateljima. I to da ne spominjemo finansijske i konkurentske izazove s kojima se kompanija suočava već i u svom trenutnom obliku, a kamoli kad pokrene masovno širenje.

Također nije jasno kolika je potražnja za takvom super aplikacijom izvan granica Kine, s obzirom na to da su pokušaji drugih platformi da korisnicima ponude takve dodatne opcije bili slabog uspjeha.

“Iako je Muskova vizija pretvoriti X u aplikaciju za sve i svašta, za to su potrebni vrijeme, novac i ljudi – tri stvari koje kompanija više nema”, rekao je Mike Proulx, šef istraživanja i potpredsjednik u konsultantskoj kući Forrester.

Termin “twittovi” s plavom pticom odlazi u prošlost

Odbacivanjem imena Twittera, dodao je Proulx, Musk će izbrisati više od 15 godina brenda koji je osigurao svoje mjesto u našem kulturološkom leksikonu, stavljajući ga u poziciju da mora počinjati iznova u veoma nesigurnom trenutku za kompaniju.

Brendiranje X-a već je počelo “preko leđa” Twittera. Musk, koji je kupio Twitter preko kompanije pod nazivom X Corp, tvitao je u nedjelju da X.com sada preuzima identitet Twittera. Musk je navodno kupio X.com domenu od PayPala 2017. godine.

U nedjelju navečer novi stilizirani X logo već je bio vidljiv na fasadi sjedišta kompanije.

A do ponedjeljka je logo ptice zamijenjen znakom X na Twitterovoj web stranici. Musk je čak rekao pratiteljima da bi se tweetovi odsad trebali zvati ‘x’.

U nedjelju je izvršna direktorica Linda Yaccarino potvrdila Muskovu viziju za kompaniju. U ponedjeljak je Musk objasnio taj potez u tweetu rekavši: “Ime Twittera imalo je smisla kada je to bilo samo poruka od 140 znakova koje su išle dvosmjerno, poput cvrkuta ptica, ali sada možete objavljivati gotovo sve, uključujući nekoliko sati videa.”

Najavio je kako će u nadolazećim mjesecima dodati sveobuhvatnu komunikaciju i mogućnost upravljanja cijelim finansijskim svijetom korisnika.

“Naziv Twitter nema više smisla u tom kontekstu”, rekao je Musk.

Posljednjih sedmica, Twitter je potiho započeo svoja nastojanja da razvije uslugu plaćanja pod nazivom Twitter Payments. Kompanija od prošlog mjeseca posjeduje licence za prijenos novca u četiri američke savezne države.

Musk je govorio o svojoj želji za promoviranjem dužih videa na Twitteru. Pokušao je Twitterov poslovni model odmaknuti od oglašavanja dopuštajući korisnicima da plate za verifikaciju. Strategija je rezultirala određenim haosom i donijela tek ograničeni broj stvarnih pretplata.

Čini se da je rebranding također nastavak neke vrste njegove opsjednutosti slovom X, koje se također nalazi u nazivu jednog od Teslinih automobila Model X, nazivu njegove raketne kompanije SpaceX, nazivu njegove nove kompanije za umjetnu inteligenciju xAI te u imenima dvoje njegove djece, X Æ A-Xii i Exa Dark Sideræl, prenosi N1.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.