Mi smo Bošnjaci

Budali i sto puta da ponoviš, neće shvatiti. Pametnom je dovoljno reći pedeset puta.
Ilustracija: BosnjaciNet
Ilustracija: BosnjaciNet
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sramna i ponižavajuća debata oko brisanja imena Bošnjaka i zamjene nazivom Bosanci, uzela je maha. Predlagače ovog nečuvenog zahtjeva da se promijeni ime sopstvenog naroda treba javno žigosati a debatu hitno zatvoriti.

Onima koji znaju da jesu Bošnjaci, nisu potrebni ničiji i nikakvi dokazi. Dobronamjernim Bošnjacima koje su zlonamjerni anti-Bošnjaci doveli u nedoumicu, treba otvoriti oči i raskrinkati šuplju priču izdajnika svog naroda.

Anti-Bošnjacima treba zatvoriti usta za sva vremena.

Nezakonsku anti-bošnjačka inicijativa za derogiranje imena Bošnjaci, trideset godina nakon što je vraćanje povijesnog imene Bošnjaci, jednoglasno usvojeno 28. septembra 1993. godine, počela je šačica Bošnjaka otpadnika i islamofoba.

Deklarisani motivi anti-bošnjaštva svode se na slijedeće tvrdnje.
    1. Da je promjena imena Bošnjaka u Bosance nužni uslov za spas države Bosne i Hrecegovine;
    2. Da će ovom promjenom populacija Bošnjaka preimenovanih u Bosance dobiti svoju državu i tako postati nacija.

Pitanja u vezi prve tvrdnje: Čime to ime Bošnjaci ugrožava opstanak Bosne i Hercegovine i čime će promjena imena Bošnjaka u Bosance otkloniti prijetnju i omogućiti opstanak Bosne i Hercegovine, da ga samo Bošnjaci trebaju mijenjati i uvoditi alternativu? Zašto ni jedan narod koji živi u BiH ne traži promjenu svog imena, niti uvođenje alternative Bosanci, ako od takve promjene ima koristi?

Na ova pitanja do sada nismo čuli ni jedan odgovor iz tabora anti-Bošnjaka.

Pitanje u vezi druge tvrdnje: Da li je aktuelna Bosna i Hercegovina država Bošnjaka koji danas žive u njoj?

I ovo pitanje anti-Bošnjaci su potpuno izbjegli. Pogledajmo opcije:
    a. Ako jeste, onda Bošnjaci već imaju svoju državu tako da nema razloga da im drugi perfidnim podvalama mijenjaju ime, još manje da to sami dobrovoljno učine. Ako ova Bosna i Hercegovina JESTE država Bošnjaka, to takođe znači da Bošnjaci danas JESU nacija, ukoliko je postojanje države nužan uslov da se prizna status nacije, kao što se tvrdi.

    b. Ako aktuelna Bosna i Hercegovina ipak nije država Bošnjaka koji danas žive u njoj, na koji način će to postati prostom promjenom imena u naziv Bosanci?

Budući da ni jedno ni drugo obrazloženje motiva za promjenu imena Bošnjaci u Bosanci, ne može ponuditi valjane odgovore, jasno je da se istinski motiv krije u nekom drugom svojstvu impliciranom u imenu Bošnjaka, koje se po svaku cijenu želi izbrisati čak i kao asocijacija, a na koje ime Bosanci, ne asocira!

Na koje svojstvo asocira naziv Bošnjaci, a da se pri tom ne povezuje sa nazivom Bosanci?

Islam!

Odgovor se sam nameće: njihovo anti-bošnjaštvo je motivisano islamofobijom, tačnije – anti-islamizmom! Bosna i Hercegovina sa Bosancima umjesto Bošnjaka neće više asocirati na islam i muslimane. Bingo! Novopečeni Bosanac će se osloboditi hipoteke muslimana u očima sugrađana Srba i Hrvata, koje se nije mogao osloboditi dok je bio Bošnjak; Bosna i Hercegovina više neće biti trn u oku desničarskih, islamofobičnih istomišljenika Anders Behring Breivika, kao što je bila dok su u njoj živjeli Bošnjaci! A i jednima i drugima treba ugađati i ići iz dlaku. Promijeniti ime svog naroda je najlakša stvar na svijetu a može donijeti velike koristi!

Da sumiramo:
Promjenom imena Bošnjaci u Bosanci, neće se osigurati opstanak BiH, niti će populacija Bošnjaka preimenovanjem u Bosance, dobiti nešto što već nemaju. Jedina ali ne i zanemarljiva prednost bi bila ta što bi se zamjenom imena Bošnjaci imenom Bosanci, dobio argument da Bosanci nisu muslimani, ako su neki od njih to i bili dok su naivno vjerovali u podvalu da su Bošnjaci!

Budući da aktuelna Bosna i Hercegovina JESTE država Bošnjaka koji u njoj žive, jasno je da su Bošnjaci i narod sa svojim etničkim identitetom, sopstvenom historijom, tradicijom, kulturom i religijom, te da su i nacija koja živi u sopstvenoj državi, što znači da ne postoji ni jedan objektivni razlog ni potreba da mijenjaju svoje ime.

Bošnjaci nisu anti-Bosanci. Nemaju namjeru da osporavaju slobodu izbora, još manje da odvraćaju one koji, iz bilo kojih razloga sebe smatraju Bosancima – bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili pripadnici nekog drugog naroda/nacije. Svojim sugrađanima koji sebe smatraju Bosancima, Bošnjaci žele sve najbolje, uz ljubaznu molbu da i oni jednako poštuju njihovu namjeru da ostanu ono što jesu – Bošnjaci! – i da se neki od njih više ne brukaju besmislenim tvrdnjama da je Bošnjacima podvaljeno da su Bošnjaci.

Mi jesmo Bošnjaci. Bili smo to od pamtivijeka. Bili smo Bošnjaci i kada je Austro-ugarski car izdao ukaz kojim se zabranjuje ime Bošanjaci, kao i naziv našeg jezika – Bosanski jezik. Bili smo Bošnjaci i kada je ta zabrana prihvaćena od Kraljevine Jugposlavije, bili smo Bošnjaci i kada je ista zabrana, po automatizmu prenijeta i u poslijeratnoj SFR Jugoslaviji.

Ni jedna zabrana i nikakva promjena imena ne može učiniti da Bošnjaci ne budu ono što jesu:
Bošnjaci! Autohtoni narod, gordi na svoju slavnu historiju i svoje pretke Dobre Bošnjane, nepokolebljivo vjerni sopstvenoj duhovnoj tradiciiji, svoji na svome, oduvijek smo tu na svojoj, na plemenitoj! Jednom Bošnjaci, uvijek Bošnjaci. Ponosimo se što jesmo Bošnjaci! Omililo nam je to ime, slatko nam na duši kad god ga izgovarimo, svaki put kad ga čujemo!

Toliko je dovoljno da se zna i upamti.
Budali i sto puta da ponoviš, neće shvatiti.
Pametnom je dovoljno reći pedeset puta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.