Martha Cooper na Street Arts Festivalu Mostar

Street Arts Festival Mostar neprestano se razvija tako da će i ove godine ponuditi  jedinstven sadržaj.
Gostovanje Marthe Cooper na Street Arts Festivalu Mostar od velike važnosti za urbanu scenu BiH_64c84854b60c2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Mostar će i ove godine biti centar urbane umjetnosti održavanjem dvanaestog po redu međunarodnog  Street Arts Festivala Mostar koji će se održati od 26.8. do 3.9. 2023. godine. Zvanična platforma ovog festivala, Udruga Rezon za ovogodišnju ediciju priprema produkciju koju će realizirati značajna imena  regionalne i svjetske street art scene, a pored toga i bogat off program koji će okupiti specijalne goste.

Najavljeno je gostovanje fotoreporterke Marthe Cooper poznate po dokumentiranju ranih godina street art u New Yorku do danas i koja je tokom karijere sarađivala s pionirima street art subkulture kao što su Keith Harring, Jean-Michel Basquiat, Donald Joseph White i brojni drugi.

U okviru festivalskog programa uz podršku Ambasade SAD u BiH bit će održan program Artist Talk na kojem će gostovati Martha Cooper i poznata grafiterka iz Brooklyna Laidy Aiko.

– Velika je čast i rijetka prilika imati Marthu kao govornika na našem festivalu koja već četiri desetljeća fotografira undergroud kulturu i uličnu umjetnost širom svijeta. To je prva žena fotografkinja koja je počela raditi za New York Post, a njena knjiga Subway Art iz 1984. postala je poznata kao biblija grafita, kaže ovogodišnja menadžerica Street Arts Festivala, Saira Gilić.

Street Arts Festival Mostar neprestano se razvija tako da će i ove godine ponuditi  jedinstven sadržaj.

Iz festivalskog tima također ističu kako već pripremaju monografiju, a čijoj će dokumentaciji doprinijeti i ekipa ovogodišnjih fotografa. Pored lokalne podrške Marina Margete i Marija Madune u goste stiže Ricardo Pereira iz Portugala i Marine Gregorie iz Francuske.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.