Budućnost u rukama poljoprivrednika

Zukorlić kazao da će insistirati da se u projektima Ministarstva infrastrukture isplanira i ubrza proces ka izgradnji pruge do Novog Pazara.
Zukorlić – Obučiti poljoprivrednike da apliciraju za sredstva i finansirati porodice sa 5 i više djece_64b8951d62681.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na dnevnom redu Skupština Srbije nalazi se više desetina zakona u 30 tačaka, među kojima su Zakon o ozakonjenju objekata i o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Evropske komisije o mehanizmima primjene finansijske pomoći EU Srbiji u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti podrške programa ruralnog razvoja (IPARD III).

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić kazao da je budućnost svijeta u rukama poljoprivrednika, te da u ovo oblast treba dodatno i konstanto ulagati.

– Smatram da je IPARD III jako važan projekat i treba olakšati našim poljoprivrednicima da apliciraju na tom programu. Kao što smo već čuli u prošlom IPARD II programu, svega 30% sredstva ja iskorišteno, a imao sam prilike razgovarati sa poljoprivrednicima i oni su tom prilikom istakli da postoje značajni problemi u procesu konkurisanja na ovom programu. Postoje određene poteškoće, treba pojednostaviti proceduru, elektronificirati sve što je moguće preko E-uprave, zatim smanjiti troškove i vrijeme da bi cijela procedura bila našem običnom građaninu, seljaku, poljoprivredniku, koji želi koristiti ove benefite. Ono što smatram da je važno i ja bih apelovao na Ministarstvo poljoprivrede da organiziraju što veći broj obuka ljudima na terenu, da bi što veći broj poljoprivrednika i ljudi koji su zainteresirani za ovaj program naučilo na koji način mogu da iskoriste benefite ovog programa. Također, kao apel koji sam dobio sa terena – povećati provenat dobijenih sredstava što bi ukupno za posljedicu imalo veći broj prijavljenih i olakšati procedure kao što su obavezne garancije banaka kada je u pitanju avansno plaćanje, što dodatno komplikuje i smanjuje broj onih koji se mogu prijaviti na ove programe.

Zukorlić govorio i o oblast socijalne zaštite.

– Ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost. Zakon o finansiranju podrške porodicama sa djecom je važan, podržaćemo ga, ali smatram da je potrebno olakšati procedure porodicama kada je u pitanju dječji dodatak. Prilično su komplikovane procedure dok nova porodica uđe u sistem dječijeg dodatka. Želim pohvaliti i sve promjene koje je Vlada R. Srbije donije kroz podsticaje kod rađanja drugog, trećeg i četvrtog djeteta, ali predlažem da se uđe u razmatranje za podršku porodicama za peto, šesto i sedmo dijete. Ako neke porodice žele i rađaju – zašto ih onda ne podržati? Time bismo izjednačili prava četvrtog i petog djeteta. Što se tiče dječjeg dodatka – potrebno je uzeti u obzir kada su u pitanju cenzusi za dječji dodatak – ako dva roditelja rade na minimalcu – oni nemaju pravo na dječji dodatak, a žive u jako teškim okolnostima i zato apelujem, a možda ćemo i amandman podnijeti, da Vlada R. Srbije i nadležna ministarstva i to pitanje stave u svoj fokus.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o ozakonjenju, koji će vlasnicima nelegalnih objekata  omogućiti da se privremeno priključe na struju i vodu.

– Treća stvar kojom se danas želim baviti jeste i pitanje infrastrukture – želim pohvaliti promjene koje nastupaju novima zakonom, a koje će olakšati građanima koji su u proceduri za dobijanje građevinske dozvole, da se priključe na električnu, komunalnu, vodovodnu mrežu. Znam da ima mnogo problema i u Beogradu i širom Srbije, ali u Novom Pazaru je čak 95% objekata nelegalno i bili bi krajnje nehumani uslovi života da im se onemogući pristup struji, vodi i drugim mrežama. Postoje brojne porodice u Novom Pazaru koje nemaju struju niti vodu, pa se ja nadam da će i taj problem biti riješen”, kazao je Zukorlić.

Zukorlić kazao da će insistirati da se u projektima Ministarstva infrastrukture isplanira i ubrza proces ka izgradnji pruge do Novog Pazara.

Kada su u pitanju naučno-tehnološki parkovi, Zukorlić istakao da se radi o projektima koji pokreću privredu, te da Novi Pazar kao najmlađi grad u Evropi očekuje realizaciju jednog ovog projekta, kao bi omladina ostala u ovom gradu.

Zukorlić kazao da je SPP podržao izbor Slavice Đukić Dejanović za novu ministarku prosjvete.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.