“Cvjetovima Srebrenice” uz porodice žrtava

Nikad ne mogu da vratim sebi mir. Osjećaj ljudskosti mi ne dozvoljava kad znam šta su te majke, žene, ljudi, djeca, preživjeli, ističe žiteljka Novog Pazara.
Ženska mreža SPP širom Sandžaka “Cvjetovima Srebrenice” uz porodice žrtava_64ad6072b1710.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na 11. juli, kada će u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima takozvane “Zaštićene zone UN-a” u Srebrenici. Građani I turisti koji su se zatekli u Novom Pazaru prilaze štandu Ženske mreže SPP-a gdje se dijele srebrenički cvjetovi simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi

–Krivicu sam imala što sam ja živa, što su svi oko mene živi i što niko od nas ne može to da spriječi. Saosjećam sa žrtvama, s njihovom rodbinom i narodom BiH i naravno, sa svim našim Bošnjacima i sa svim osobama, bez obzira na nacionalnu pripadnost koji saosjećaju s genocidom, kaže Mersala Alomerović Ćosović žiteljka Novog Pazara

U godinama agresije na BiH ova Novopazarka radila je u okviru humanitarnih organizacija koje su pružale pomoć.

–Očajne stvari o zločinama čula sam od žena i od porodica koje su izbjegle iz BiH. Nikad ne mogu da vratim sebi mir. Osjećaj ljudskosti mi ne dozvoljava kad znam šta su te majke, žene, ljudi, djeca, preživjeli, ističe žiteljka Novog Pazara.

Pored “Cvijeta Srebrenice” dijeljeni su i simbolični turbani u znak sjećanja na ubijenu djecu u Srebrenici. Ženska mreža SPP-a 11. Juli obilježava na ovaj način u svim gradovima u Sandžaku.

–Cilj nam je da podsjetimo, da čuvamo od zaborava. Ova naša akcija podjele cvjetova sjećanje je na žrtve, na stradale majke, očeve, braću, djecu. Sve je to naša obaveza i dužnost. Mi smo već u nedostatku cvjetića. Toliko su ljudi zainteresovani. 11. juli ne smije biti zanemaren i da se nikome i nikada ne desi Srebrenica, kaže Sadika Džanković predsjednica Ženske mreže SPP.

Pozivaju sve Bošnjake, ma gdje god se nalazili da 11. juli bude u znaku Srebrenice čije rane krvare 28 godina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.