Sjećanje na genocid u Srebrenici (1995-2023)

Bošnjaci, skoro tri decenije nakon ovog strašnog zločina nikada više nisu isti niti su se oporavili od ove traume.
Fotografija: Meri Barra
Fotografija: Meri Barra
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Jedna od mnogih tragičnih priča koje su se nemilice dešavale u Bosni je i Genocid koji je sistematski osmišljen i izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici u periodu 16-23 jula 1995. godine. I ove godine će se 11. jula u Memorijalnom Centru u Potočarima nedaleko od Srebrenice obilježiti dan žalosti za 8372 pripadnika Bošnjačke nacionalnosti koji su brutalno pogubljeni i ubijeni samo zato što su Bošnjaci koji nikome ništa nisu krivi jedini njihov jedini ,,grijeh” je bio njihova imena i vjera u tom peridu je prognano više od 40.000 Bošnjaka. Ovaj zvjerski Genocid počinilu su jedinice Vojske Republike Srpske, policije pod komandom generala Ratka Mladića, i političkog lidera Radovana Karadžića kao i paravojna formacija ,,Škorpioni.” . U koloni marša smrti prema svjedočenjima preživjelih Srebreničana koja je bila duga 10. km i koju je činilo ok 15.000 ljudi mnogi su otišli na put bez povratka.

U ovom krvavom piru koji je sistematski osmislio vojni i politički vrh RS bio je samo jedan cilj uništiti i prognati Bošnjake sa svojih vjekovnih ognjišta. Epilog ovog krvavog pira je 700 godina zatvora za genocid i druge zločine u Srebrenici na međunarodnim sudovima te sudovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbije, a osuđeno je 47 osoba, jer su bili nalogodavci i izvršitelji počinjenih zločina. Sudovi su izrekli pet kazni doživotnog zatvora uključujući onu Ratku Mladiću. Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba, u Hagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je pravosuđe Srbije osudilo pet osoba za zločine u Srebrenici, a u Hrvatskoj osuđena su dvojica bivših pripadnika Škorpiona. Bošnjaci, skoro tri decenije nakon ovog strašnog zločina nikada više nisu isti niti su se oporavili od ove traume. Razasuti širom Evrope i svijeta daleko od svojih ognjišta sa ranama koje nikada neće zarasti sa suzama koje nikada neće prestati da teku sa bolom i krikom koji ostaje vječni spomenik njihove patnje i stradalništva. Alija Izetbegović u svojoj memoarskoj knjizi knjizi ,,Sjećanja” je napisao: „Za sve nas tragedija Srebrenice ostaje najveća nesreća koja se mogla dogoditi u našim životima. Prevelika nesreća za premalu Bosnu.“

NEGIRANJE GENOCIDA I RAST FAŠIZMA NA PODRUČJU ZAPADNOG BALKANA

Danas nakon 28. godina od Genocida u Srebrenici aktuelni i politički lideri Srba u BiH, Crnoj Gori i Srbiji negiraju ovaj strašni i surovi zločin. Rast velikosrpskog nacional-šovinizma na prostorima ovih država ukazuje nam da se Srbi nikada nisu i neće iskreno pokajati i pokloniti žrtvama Sreberenice. I danas politički konstituenti zajedno sa Miloradom Dodikom, Aleksandrom Vučićem i njihovim slugama u Crnoj Gori veličaju osvjedočene ratne zločince i balkanske kasape Mladića, Karadžića i brojne druge i što je najzužnije i najbolnije na tim nezdravim osonovama šire mržnju usađujući to u glavama mlađih generacija koji ovaj zvjerski zločin predstavljaju kao svojevrsni patriotizam. Memorijalni centar Srebrenica objavio je u martu 2021. godine sistematsku zbirku dokumenata pod naslovom Transkripti genocida – Genocide papers, koji pokazuju postojanje planova vlasti jednog dijela bosanskih Srba za podjelu Bosne i Hercegovine i počinjenje etničkog čišćenja i masovnih ratnih zločina. Zbirka, dostupna u online formatu kroz posebnu aplikaciju, predstavlja skup stenograma i prijepisa sjednica samozvane skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, uspostavljene 1991. godine, odnosno Narodne skupštine RS-a od 1991. do 1996. godine. Cilj objavljivanja zbirke je omogućiti istraživačima, naučnicima, organizacijama civilnog društva u regiji, medijima i svim zainteresiranima za istraživanje genocida jednostavan uvid u najvažnije odluke koje su prethodile genocidu i drugim zločinima. DAKLE GENOCID JE BIO PLANIRAN I SISTEMATSKI OSMIŠLJEN.

CRNA GORA I SREBRENICA

Žalosno je da se i nakon 28 godina od Genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovaj tragični događaj pokušava zloupotrebljavati u dnevno političke svrhe, služeći kao uporište nacional-šovinističkim političkim strukturama koji i dalje negiraju Genocid, veličaju pravosnažno osuđene ratne zločinace pa i dan danas zastrašivaju i šire netolerantnost prema manjebrojnim narodima. Sada takozvana aktuelna ili ti parlamentarna većina koju čine pripadnici srpskog bloka i dalje ima svoj pogled na ovaj Genocid. Suočavanje sa obom bolnom prošlošću i izgradnja mirne budućnosti nije mogući kada se činjenice koje je utvrdio pravosudni sistem negiraju, izvrću i relativizuju, a osuđeni ratni zločinci veličaju. Nažalost, svjedočimo tome često u Crnoj Gori. Iskreno vjerujem da aktuelna politička većina nema ni volje ni želje da jakim polugama i mehanizmima vlasti osudi, kazni i preduprijedi sve one koji šire mržnju, vjersku netrpeljivost i nacional-šovinističke ispade pojedinaca ili grupa koji se poput kuge u srednjem vijeku opasni. Čini mi se da je današnja savremena Crna Gora koja se nalazi u raljama aktuelne političke vlasti i vrhuške a oličena više u vjerskim nego političkim liderima veoma daleko od Evrope. Negiranje masakra i genocida u Srebrenici (bez obzira na usvojenu rezoluciji o Srebrenici u Crnoj Gori) pogrešno prekrajanje i publiokovanje ovog bolnog perioda istorije Bošnjaka može samo da bude vrlo opasni nacionalistički pokušaj da Crna Gora kao multikulturana država bude i dalje duboko podijeljena pod vjerskim dogmatizmom fanatične SPC kao jednog od instrumenata zla u rukama nacionalista. Teško je napisati više rijeći danas treba samo zaćutati i u tišini i miru pomoliti se za 8372 Bošnjaka ako ne možemo više možemo biti dostojanstveni i u bolu i u sjećanju. Jer nekada se i ćutanjem i jednom bolnom suzom kaže više nego sa hiljadu riječi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.