I ptice se „razvode“

Nedavna istraživanja otkrila su da su dva ključna faktora – muški promiskuitet i migracije na velike udaljenosti – odgovorni za razvod kod velikog broja vrsta.
I ptice se „razvode“, ključni razlozi – promiskuitet i dugi periodi razdvojenosti_64a786210e398.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Većina vrsta među pticama su monogamne, ali naučnici kažu da uprkos tome, ptice mijenjaju partnere zbog sličnih razloga kao i ljudi.

Razdvajanje parova kroz društveni fenomen koji se zove razvod nije jedinstvena ideja poznata samo ljudima. Ptice takođe prolaze kroz ovo gorko iskustvo iz sličnih razloga. Vjeruje se da više od 90 posto vrsta ptica ostaje privrženo svom partneru barem jednu sezonu parenja.

Prema posmatračima ptica, ‘razvod’ ovdje znači da oba člana para za razmnožavanje prežive do sljedeće sezone parenja, ali se na kraju spare s novim partnerima umjesto da se ponovno ujedine.

Nedavna studija objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B, otkriva da ptice također podnose razvod. Skupina istraživača iz Njemačke i Kine analizirala je dostupne podatke o stopama razvoda za 232 vrste ptica. Takođe, u svojim istraživačkim studijama razmatrali su mortalitet i migracijske udaljenosti.

Prethodne studije bavile su se mogućim faktorima povezani s ptičjim ‘raskidima’. Nedavna istraživanja otkrila su da su dva ključna faktora – muški promiskuitet i migracije na velike udaljenosti – odgovorni za razvod kod velikog broja vrsta. Tim je takođe dodijelio zasebnu ‘ocjenu promiskuiteta’ mužjacima i ženkama svake vrste na temelju dostupnih informacija o ponašanju ptica.

“Na primjer, plovci, lastavice, martine, vuge i kosovi imali su i visoku stopu razvoda i promiskuitet muškaraca, dok su burnice, albatrosi, guske i labudovi imali nisku stopu razvoda i promiskuitet muškaraca”, primijetili su istraživači

Objašnjavajući koncept razvoda kod ptica, dr. Zitan Song, koautor studije s Instituta Max Planck za ponašanje životinja u Njemačkoj, rekao je da je promiskuitetni mužjak ptice manje poželjan kao partner jer se nije u stanju posvetiti 100 posto pozornosti ženskog partnera. A ova osobina može povećati vjerojatnost ‘razvoda’. Nasuprot tome, promiskuitetni mužjak ptice može povećati svoj reproduktivni uspjeh parenjem s više partnera.

Studija je također otkrila da su stope razvoda veće među vrstama s dužim migracijskim udaljenostima. Dr. Song je rekao da duža migracija može rezultirati time da se partneri ptica spuste na različita mjesta za razmnožavanje, što će dovesti do ‘razvoda’ zbog slučajnog razdvajanja. Dodao je da se ptice koje rano stignu na mjesto razmnožavanja mogu pariti s različitim partnerima bez čekanja na prethodnog partnera.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.