Časopis Talib – prvi studentski časopis u Sandžaku

“Vođeni imperativom Uzvišenog Allaha da za znanjem tragamo, da ga nesebično prenosimo i da druge podučavamo znanjem – odvažili smo se nastaviti afirmaciju pisane riječi kroz naš studentski časopis “Talib”.
369B3FC0-32E8-4206-92A5-97B0F5B102FB
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U Amfiteatru FIS-a studenti ove obrazovne ustanove promovirali su svoj časopis “Talib”. Kao studentski časopis koji tretira vjerske, obrazovne, ali i brojne društvene teme – jedini je takav u Sandžaku. Plod je isključivo studenata FIS-a što daje još jednu potvrdu njihovoj kreativnosti, visokom stepenu naučnog doprinosa i obrazovanja.
Prof. dr. Hajrudin Balić u svom obraćanju prisutnim studentima podvukao važnost pisane riječi. Ona je, ističe, kao lijepo drvo. Korijenje joj je duboko u zemlji, a plodovi su slatki.

“Allah daje primjer lijepe riječi. Lijepa Riječ je kao lijepo drvo. Ona ima korijene duboko u zemlji, ali daje plodove lijepe. Čovjek koji se obraća, izražava kroz izraz govorništva, ali i kroz pisanu riječ mora biti svjestan odgovornosti, prije svega, za svaku izgovorenu riječ, a potom i značaja riječi , te obraćanja širokim masama”, kazao je prof. dr Hajrudin Balić.

Ispred Vijeća studenata Mujo Bećirović istakao je da je sama ideja časopisa zasnovana na Božjem imperativu sticanja i prenošenja korisnog znanja.

“Vođeni imperativom Uzvišenog Allaha da za znanjem tragamo, da ga nesebično prenosimo i da druge podučavamo znanjem – odvažili smo se nastaviti afirmaciju pisane riječi kroz naš studentski časopis “Talib” tretirajući sve bitne teme koje se tiču društva kroz osnovne postulate kao što su zajednica, porodica, te društveni ambijent koji nastaje u jednoj takvoj porodici”, kazao je Mujo Bećirović.

Hfz. dr. Almir Pramenković ističe da je, nikada kao sada, važan doprinos vjernika da se naukom bave kroz sve raspoložive vidove. Ovakav poduhvat svojstven je, navodi, samo najboljima.

“Mi kao muslimani smo u dodatnoj obavezi da baštinimo, afirmišemo i unapređujemo pisanu riječ. Svi vidovi istraživanja, pisanja i bavljenja naukom se traže od nas kao vjernika. Kroz široku lepezu tekstova naših mladih istraživača čitalačka publika ima priliku da se upozna sa percepcijom, pogledom naših studenata na mnogo važne i aktuelne teme, izazove iz perspektive mladog čovjeka”, kazao je hfz. dr Almir Pramenković.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.