Poetsko Stvaralaštvo Bošnjakinja Crne Gore (XIX)

Jesi li se ikad pitao kako Te Bog uputi na Put da traziš Vječni zivot a mi koji jednom vidjesmo Srebrenicu ostadosmo bez vjere u Čovjeka jer je život izgubio smisao?
Ilustracija: Lulu Skies
Ilustracija: Lulu Skies
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U sklopu pripreme projekta predstavljanja poetskog stvaralaštva Bošnjakinja, Crne Gore i pripremljenje knjige-panorame “Lirske hedije” koja se ostvaruje u okviru Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava predstavljamo vam: Vildanu Krcić.

Vildana Krcić, poetesa i prof. matematike je rodjena l6. decembra 1988. godine u Nikšiću u intelektualnoj porodici. Osnovnu školu sa odličnim uspjehom završila je u Nikšiću. Klasičnu matematičku gimnaziju započela je u Podgorici, a nastavila u Novom Pazaru, koju je završila sa odličnim uspjehom kao đak generacije. U toku školovanja bila je dobitnica kultnih priznanja “Luča” i “Vukove” diplome. Istovremeno je studirala filologiju (Engleski i njemački jezik i književnost) i matematiku na Univerzitetu u Novom Pazaru. Zatim je nastavila studije na Univerzitetu u Beču i na prestižnom Univerzitetu u Hajdelbergu, gdje je pokazala veliku elokventnost na brojnim međunarodnim narodnim skupovima, što ju je preporučilo da uspješno studira postdiplomske studije. Birana je za prorektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Vrlo rano se počela baviti literarnim i naučnim radom. Učestvovala je na brojnim takmičenjima kako iz svijeta nauke, tako i iz oblasti šaha, gdje su je smatrali pravim majstorom ovog intelektualnog sporta. Vrlo rano je počela, jos u nižim razredima osnovne škole, da piše pjesme, priče i esejisticke zapise. Dobitnik je prve nagrade za esej na konkursu Asocijacije ,,Početak“ pišući ogled ,,Romi u etničkom bogatstvu Crne Gore”. Dobitnik je druge nagrade za poeziju na kultnim ,,Limskim večerima poezije“ u Priboju 2002. godine, kada se posebno istakla poetskim besjedništvom, kako je o njenom lirskom činu pisao književnik Petar Arbutina, kao i druge nagrade na ,,Limskim večerima poezije“ za Dan proljeća 21. marta 2003. Godine kada je nastupala po pozivu. Dobitnik je prve nagrade za knjigu poezije ,,Svitanje pjesme“ od strane Gimnazije i Biblioteke u Novom Pazaru. Osvojila je prvu nagradu na Regionalnom i Republickom takmicenju iz matematike i fizike. Pobjednica je na Festivalu besjedništva u R. Srbiji 2004. godine dr. Zoranu Đinđiću u čast. Dobitnica je više priznanja za stvaralački rad talenata u Hajdelbergu. Svoje radove iz nauke i literature objavljuje u listovima i časopisima u Sandžaku, Crnoj Gori, Srbiji i inostranstvu. Nastupala je na brojnim univerzitetskim manifestacijama u regionu, a posebno u Nišu, Beogradu, Subotici, Sarajevu, Tuzli, Travniku, Brčkom i drugim kulturnim centrima. Objavila je knjige poezije ,,Svitanje pjesme“, ,,Samo pjesma mijenja život“ i knjigu ogleda ,,Moj pogled na matematiku i logiku“. Pripremila je za stampu Praktikum iz matematike i druge spise. Dobitnica je posebne plakete od Foruma univerzitetskih nastavnika i saradnika u Novom Pazaru i povelje za poeziju Biblioteke “ Ikre” u Plavu i nagrade za poeziju Kulturnog drustva “Zambak” u Tutinu. Član je međunarodne asocijacije novinara i NUNS-a (Nezavisnog udruženja novinara Srbije). Član je Udruženja pisaca Sandžaka i Matice Bošnjaka – Društva za kulturu, nauku i umjetnost Sandžaka (Novi Pazar). Njena djela prevođena su na više jezika. Piše na engleskom i njemačkom jeziku. Dala je više intervjua za javnost od kojih je najznačajniji ,,Od Plava do Hajdelberga“, koji su svojevreno objavile i više glasila u Crnoj Gori i Sandzaku. Živi u Hajdelbetgu, Novom Pazaru i Plavu.

SVIJET NE MOŽE ALGEBRU DA PODNESE

O Arhimede
Gdje si danas
Da vidiš
I odgonetneš dramu
Budućim ciframa
Da li Svemoćni Bog
Može spasiti
Čovjeka
Od samog sebe
I misliti
Slobodu Drugog
BESMRTNI BROJ
Tragajući za Istinom
Sanjamo
Besmrtne brojeve
Procesuiranih besmrtnika
Koji traže
Ćeliju za Azil
Gubeći smisao
Zaborava

NEPODNOŠLJIVA ŠUTNJA VREMENA

Da li će se roditi
Nova civilizacija
Ova je nepodnošljiva
Jede Čovjeka
Računima beznađa
Iznutra
Lutamo
Tražeći sebe
Poslije zalaska Sunca

SIMBOLI BROJEVA

Još je Platon
Četiri vijeka
Prije nove ere
Jasno zborio
Ko ne zna šta je geomerrija
Nek zaobiđe Akademiju
Današnji kakvi su učitelji
Treba da ih dočeka
Jedan novi Platon
Nažalost
Više nema škola
U kojima se mogu roditi
Platon
Frojd i Anštajn
Kraj civilizacije
Ono što je danas
To je nužno zlo

HAMLET I SVIJET

O gdje si
Dragi Hamlete
Vidje li negdje
Svog saputnika
Šekspira
Hoće li biti
Što biti ne mere
Svuda
Gdje god kreneš
Susreće te
Ljudska dvojba
I Smrt na svakom koraku

POZIV GILGAMEŠU

Jesi li se ikad pitao
Kako Te Bog
Uputi na Put
Da traziš
Vječni zivot
A mi koji jednom
Vidjesmo Srebrenicu
Ostadosmo bez vjere
U Čovjeka
Jer je Život
Izgubio smisao

PISMO PISCIMA

Zar sebe možete
Smatrati piscima
A da niste
Napisali ni slovo
O Srebreničkoj
Tragediji
Zaspite
I ne morate se buditi

HOMER I AVDO

Da ste pomoću algebre
Mogli unaprijed živjeti
Da umjesto prkosne Ilijade
I raskosne Ženidbe
Da otpjevate

SMRT SREBRENICE

Da li bi čovječanstvo
Moglo dalje
Otvoriti oči
Pred Suncem.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.