Greške prilikom šminkanja zbog kojih se bore više vide

Ukoliko se nijansa ne poklapa to privlači veću pažnju ka vašoj koži.
Greške prilikom šminkanja zbog kojih se bore više vide_646eb46fe7389.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Mnogi nehotice prave određene greške prilikom šminkanja, a to samo dovodi do toga da se ono što ste zapravo željeli sakriti, poput flekica i bora, više se vidi.

Glavni razlog zbog kojeg se mnogi oslanjaju na šminku je da naglase određene crte lica i prikriju ono što smatraju nedostacima, ili pak da docrtaju ono što im nedostaje. Tako je dovoljno samo nekoliko poteza maskarom da otvorite oči, ili pak nježni karmin u boji korala da instant date licu svježinu. Ovaj recept savršeno radi kada ste u dvadesetim ili tridesetim.

Međutim, stvari postaju nešto komplikovanije kada zakoračite u određene godine, a koža počne da se mijenja. Shodno tome trebalo bi da se prilagođava i vaša beauty rutina što je prvi i osnovni korak prije nego što se uhvatite za puder i slično, a kada smo kod šminke, i tu je bitno načiniti određene izmjene ukoliko ne želite da privlačite pažnju na podočnjake i bore, koje ste možda, nehotice naglasili, iako to niste zapravo željeli.

Evo nekoliko malih trikova.

Pripremite kožu

Priprema kože prije šminkanja je apsolutno obavezna, a postaje još važnija kako starimo i našoj koži treba više hidratacije. Uobičajene greške koje profesionalni šminkeri vide kod zrele kože spadaju u hidrataciju i dehidraciju. Prije pudera, ili bilo kog make-up proizvoda savjetuju da uložite u dobru hidratantnu kremu koja će vratiti vlagu koži i pomoći da se šminka stopi s njom. Kada je koža suvh, baš kao kod isušenog jezera, vidi se svaka pora i pukotina.

Dakle, očistite kožu, odradite piling ukoliko je potrebno (nikako mehanički), tonirajte i hidrirajte kožu kvalitetnom hidratantnom kremom (poput one koja sadrži hijaluronsku kiselinu), a zatim dajte koži nekoliko minuta da se osuši prije nego što nanesete sloj prajmera prije podloge, korektor i ostatak šminke.

Zaboravite prekomjereno nanošenje pudera u kamenu ili prahu

Puderi u kamenu nikako nisu najbolja opcija za zrelu kožu jer će, gotovo instant, naglasiti fine linije i bore kada se ne koriste pravilno. Ukoliko ste ušli u petu deceniju, puder u prahu ili kamenu treba koristiti u tankom, tankom sloju samo na zonama na kojima prosijavate, kao i u toku dana da ubijete sjaj.

Također, šminkeri ističu da nije uvijek potrebno koristiti pudere velike pokrivne moći jer mogu učiniti da vaša koža djeluje još starije. Manje je više, te puder treba nanositi u tankom sloju, čak ni ne na cijelo lice, već tamo gdje je potrebno ujednačiti ten.

Stručnjaci savjetuju da koristite i sunđerčiće za šminkanje, poput beauty blendera i da nježno utiskujete puder u kožu i tako ih blendate.

Bolje rezultate ćete dobiti ukoliko koristite i korektore tamo gdje je potrebno prekriti određene nesavršenosti, a na ostatku lica CC kreme ili slično.

Važno je izabrati puder prave nijanse

Puder, kao što znate, ima vrlo specifičnu svrhu: da pomogne da ton kože izgleda ujednačeno. Ali ako pokušavate promijeniti boju kože u potpunosti i, recimo, izgledate preplanulo sa tamnijom nijansom šminke, veoma lako može doći do toga da izgledate starije. Isto pravilo važi i ako nesvjesno birate nijanse koje su previše svijetle za vašu kožu. Podržavamo i ako želite izgledati starije.

Ukoliko se nijansa ne poklapa to privlači veću pažnju ka vašoj koži. Ključno je da se boja pudera stopi sa vašom kožom, a najlakše je izabrati nijansu tako što ćete ih isprobati nekoliko duž linije brade. Ona koja se najbolje uklapa je vaša nijansa.

Nemojte koristiti previše sjaja

Svjetlucavi highlighteri postali su super popularni u posljednjih nekoliko godina, djelimično zahvaljujući sve većoj popularnosti različitih tehnika konturisanja lica. A malo shimmera na ključnim mjestima kao što su vrhovi jagodica i ispod obrve može apsolutno izgledati zapanjujuće i dati vam zdrav sjaj.

Umjerenost je ključna. Previše svjetlucavih proizvoda, nebitno da li je riječ o highlighterima, rumenilu ili bronzeru sa shimmerom, ili je to sjenka sa šljokicama veoma lako će se uvući u pore i fine linije i naglasiti ih duplo više. Umjesto toga, savjet je da koristite kremaste, hidratantne formule sa matt završetkom kada je riječ o bronzerima ili rumenilu, dok da za highlighter birate nježnije formule, i naravno, da ne preterujete.

Ako vas zabrinjava to što se fine linije i bore vide, ponekad je najbolji savjet da izbegavate trendove i radite ono što najbolje odgovara vama i vašoj koži.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.