Saopćenja BNV, SDA i SDP

Živimo u društvu i vremenu gdje uniforma koja treba da štiti građane zapravo najbrutalnije krši zakone koji sami treba da sprovode.
Ilustracija: Christopher Cooper
Ilustracija: Christopher Cooper
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Bošnjačko nacionalno vijeće

Dana 21. maja 2023. godine dogodilo se svirepo ubistvo Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, koji je preminuo nakon što ga je, u jednom ugostiteljskom objektu, brutalno pretukao pripadnik Policijskih jedinica Igor Avramović.
Bošnjačko nacionalno vijeće iskazuje žalost, tugu i zabrinutost koju dijelimo sa porodicom stradalog, ali i sa cijelom zajednicom.

Kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, krajnje ozbiljno shvatamo problem sve češćih izliva šovinizma, nasilja i nacionalne netrpeljivosti u Limskoj dolini i to od strane policijskih službenika koji su dužni obezbjediti sigurnost svakom građaninu i građanki Republike Srbije.

Bosnjačko nacionalno vijeće od nadležnih organa zahtijeva hitnu i ozbiljnu reakciju kako bi se rasvijetlila pozadina ovog strašnog ubistva, koje predstavlja slijed zabrinjavajućih događaja nakon nacionalističkih istupa grupe policijskih službenika u januaru prosle godine, koji su pjevanjem pjesama fašističkog sadržaja pozivali na nova ubistva Bošnjaka, a čiji epilog sudskog procesa jos uvijek nije poznat.

Zahtijevamo od nadležnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, da, adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove.

Sandžak je primjer bogatstva različitosti i suživota ljudi različitih vjerskih i nacionalnih opredjeljenja ali, nažalost, teška sudbina koju su Bošnjaci imali 90-ih godina prošlog stoljeća nas podsjeća da se zločini ovakve vrste moraju najstrožije kazniti.

Informativna služba vijeća.

SDA Sandžaka

Povodom ubistva Ervina Ćelahmetovića od strane srpskog policajca u Priboju, Ogranak SDA Sandžaka Priboj izdaje sljedeće saopštenje za javnost:

SDA Sandžaka, ogranak Priboj, najoštrije osuđuje ubistvo Bošnjaka iz Priboja Ervina Ćelahmetovića od strane pripadnika interventne policijske jedinice Srbije.

Da su adekvatnije procesuirani i strožije kažnjeni pripadnici granične policije MUP Srbije koji su u januaru prošle godine pozivali na zločine i genocide nad Bošnjacima  Sandžaka, iste one koji su počinjeni u BiH, možda do ovoga ubistva sada ne bi ni došlo.

Živimo u društvu i vremenu gdje uniforma koja treba da štiti građane zapravo najbrutalnije krši zakone koji sami treba da sprovode.

Izražavamo sućut porodici Ćelahmetović i nadamo se da će pravda biti zadovoljena, da privilegovanih nema i ne smije biti kakav je slučaj bio do sada.

Nadamo se da će Ervin biti posljednja žrtva terora nad Bošnjacima Sandžaka bilo koje vrste.

SDP

Danas smo sa velikom tugom primili vest o stravičnom događaju koji se dogodio tokom noći u Priboju. Ervin Ćalahmetović (35) bio je žrtva krvničkog prebijanja, koje je nažalost rezultiralo njegovom smrću. Prema dostupnim informacijama, vinovnik ovog nasilnog čina je sugrađanin Igor Avramović (28), koji je pripadnik MUP-a.

Ovaj incident je izuzetno zabrinjavajući, posebno imajući u vidu činjenicu da je vinovnik pripadnik MUP-a, organa zaduženog za očuvanje reda i bezbednosti građana.

SDP traži da država hitno reaguje i preduzme sve neophodne mere kako bi se vinovnik ovog stravičnog događaja priveo pravdi i najstrozije sankcionisao. Drzava mora da pokaze da niko nije iznad zakona i svi moraju snositi odgovornost za svoje postupke.

U ovom trenutku svi treba da budemo uz porodicu nastradalog Ervina. Gubitak voljene osobe je nenadoknadiv i teško je pronaći reči utehe. Kao društvo, moramo pronaći snage da podržimo porodicu u ovim teškim trenucima i da se izdignemo iznad ovog stravičnog događaja.

Najmanje što nam sada treba jeste podsticanje medjuetničkih tenzija. Ovaj incident ne sme biti povod za širenje međunacionalne netrpeljivosti. Kao društvo, moramo biti svesni da nasilje ne sme definisati naše međusobne odnose i da je osuda i sankcionisanje ovakvih dela obaveza svakoga od nas.

SDP poziva nadležne institucije da hitno preduzmu sve mere kako bi se osiguralo pravno procesuiranje vinovnika, kao i da se sprovede temeljna istraga koja će rasvetliti sve okolnosti ovog incidenta. Očekujemo da pravda bude zadovoljena i da se odgovorni za ovo zlodelo suoče s posledicama svojih dela.

U ovim teškim trenucima, apelujemo na sve građane da ostanu smireni i da pokažu solidarnost prema porodici nastradalog.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.