Figurine kulture Kukuteni-Tripolje

Neka naselja su više puta rekonstruisana na već postojećim stambenim nivoima, zadržavajući oblik i pravac prethodnih struktura.
Ženske figurine kulture Kukuteni-Tripolje pronađene u Ukrajini_64683e2969c8d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Tim arheologa otkrio je ritualnu ostavu u kojoj je bilo 5 glinenih figurina povezanih sa kulturom Kukuteni-Tripolje. 

Ukrajinski arheolozi pronašli su figurine unutar rupe u zidu pećine Vertebra u zapadnoj Ukrajini, prenosi portal Sve o arheologiji.

Stilizovane figurine povezane su sa kulturom Kukuteni-Tripolje, koja je dominirala velikim dijelom istočne Evrope tokom kasnog neolita i bakarnog doba (6.000 do 2.750. godina prije nove ere).

Prasitorijska kultura Kukuteni-Tripolje

Tajanstvena karakteristika kulture bila je redovno demontaža ili paljenje naselja, gdje je svako pojedinačno naselje imalo životni vijek od približno 60 do 80 godina.

Naučnici raspravljaju o razlozima paljenja ovih naselja. Neka naselja su više puta rekonstruisana na već postojećim stambenim nivoima, zadržavajući oblik i pravac prethodnih struktura.

Neka naselja, kao što je Talianki, narasla su poput velikih gradova-država Sumera. Ova istočnoevropska naselja su prethodila sumerskim gradovima više od pola milenijuma.

Otkriće novih figurina

Pećina sadrži do 9 kilometara prolaza koju su predstavnici ove kulture koristili kao utočište. Fascinantno je to da se pećina istražuje arheološki od 1829. godine.

Arheolozi koji su vršili iskopavanje u pećini Verteba otkrili su ogromnu glinenu posudu za skladištenje koja sadrži bijeli organski materijal, čiji sastav još uvek nije poznat.

U blizini posude tim je primjetio malu nišu u zidu pećine. Pažljivijim istraživanjem došli su do otkrića ritualne ostave koja se sastojala od pet ženskih glinenih figurina.

Istraživači su takođe pronašli nakit i alate (za proizvodnju grnčarije) napravljene od veprovih zuba. Ovo je relativno jedinstveno jer su rituali ove kulture obično više fokusirani na pripitomljene životinje poput goveda, ovaca, koza i pasa. Od divljih životinja koje su poznate u ovoj kulturi uglavnom su to medvjedi ili jeleni.

Ženske figurine nisu rijetke u tripoljskom kontekstu, a poznate su ostave figurina“, potvrdio je Sohatskij Mihail, istraživač tripoljske kulture i direktor Borščivskog zavičajnog istorijskog muzeja, u intervjuu objavljenom u Haaretz. „Ali ove su bile zaštićene kljovama divlje svinje“.

Možda je vepar igrao značajnu ulogu za ljude u pećini.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.