Album za američki Smithsonian Folkways!

Damirov novi album svojevrsni je soundtrack novom romanu bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona.
DAMIR IMAMOVIĆ izdao album za američki Smithsonian Folkways!_646830b704a3a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

The World And All That It Holds, novi album Damira Imamovića izlazi u izdanju čuvene američke izdavačke kuće Smithsonian Folkways! Album donosi jedanaest pjesama: sevdalinki, sefarskih pjesama i Damirovih autorskih uradaka. Za ovaj projekt, Damir je okupio svoje stare drugare: Nenada Kovačića (perkusije), Ivana Mihajlovića (bass), Ivanu Đurić (violina), a gost na albumu je i Mustafa Šantić (harmonika i klarinet). Album je producirao londonski producentski dvojac Joe Boyd (Pink Floyd, Nick Drake) & Andrea Goertler (Saziso).

Damirov novi album svojevrsni je soundtrack novom romanu bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona (Question of Bruno, Nowhere man, Matrix Resurrection). Istoimeni roman i album čine tako jednu cjelinu podijeljenu u dva različita medija a povezuje ih ista imaginarna ljubavna priča o dvojici sarajlija: Osmanu i Pinti koji se pronalaze u rovovima tokom Prvog svjetskog rata i zaljubljuju. Roman ih prati kako bježe na istok, komunicirajući svoju ljubav i nostalgiju za rodnim gradom pjevajući jedan drugom sevdalinke i sefardske pjesme.

Album od danas možete pronaći na svim streaming platformama a na stranici Smithsonian Folkways možete pronaći sve dodatne informacije. Svoju prvu koncertnu promociju nove pjesme sa albuma doživjet će ovih dana Damirovim nastupima u londonskom Barbicanu (Milton Court, 21. maj), na kojem će se kao gost pojaviti i Aleksandar Hemon, ali i na Brighton Festivalu (Attenborough Centre, 22. maj) i u Hay-On-Wye (Hay Literature Festivalu, 27. maj).

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.