I životinje znaju za romantiku i odgovornost

Labudovi imaju monogamne parove koji traju mnogo godina, a u nekim slučajevima ti odnosi mogu trajati doživotno.
Ilustracija: Luca Qiu
Ilustracija: Luca Qiu
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nisu samo ljudi ti koji ulaze u monogamne veze – neki stanovnici životinjskog carstva mogu biti još odaniji i ljubazniji od nas. Od tri do pet odsto sisara smatra se monogamnim. Kod ptica je taj procenat skoro 90 odsto. Koje su to životinjske vrste koje ostaju zajedno „dok ih smrt ne razdvoji“?

Giboni su najbliži rođaci ljudi. Mužjaci i ženke ove vrste približno su iste veličine, što govori o tome da su oba pola u relativno ravnopravnom položaju.  Tokom života  ove životinje brinu i njeguju jedna drugu.

Labudovi  su poznati kao ptice koje su privržene svom paru. Zbog toga su i simbol ljubavi predstavljen sa dva labuda koji oblikuju srce.

Labudovi imaju monogamne parove koji traju mnogo godina, a u nekim slučajevima ti odnosi mogu trajati doživotno. Ako muški ili ženski labud ugine, partner koji ostaje sam vrlo brzo sebi nalazi novog para.

U koloniji mrava matica dobija mlade sa jednim mravom, iako matica umire brzo poslije parenja.

U mravljem svijetu postoje kralj i kraljica koji ostaju zajedno tokom čitavog života.

Vukovi  su poznati po „odanom“ porodičnom životu. Ove životinje žive u čoporima, u kome su mužjaci, ženke i mladunčad. Alfa mužjaci, imaju tendenciju da “varaju” svoje partnerke.

Albatros  je izdržljiva ptica velikog raspona krila koja prelazi velike udaljenosti, ali je poznata po tome da se uvijek vrati svome jatu i istom partneru kada dođe vrijeme za parenje.  Inače, albatrosi su poznati po ritualnim plesovima.

Prerijske voluharice  – većina glodara ima reputaciju promiskuiteta, prerijske voluharice se protive tom trendu, uglavnom formirajući monogamne parove koji povremeno traju do kraja života.

One njeguju jedna drugu, dijele odgovornost za mladunčad. Ako mužjak odluči da napusti gnijezdo, ženka ga napada i grize za vrat.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.