Zašto kojoti i jazavci love zajedno?

Kad jedan od njih napokon nešto uhvati, nije vjerojatno da će međusobno dijeliti plijen. Dakle, u čemu je stvar?
Ilustracija: Kailey Whitman
Ilustracija: Kailey Whitman
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Zašto kojoti i jazavci love zajedno? Oboje su lukavi mesožderi, te budući da često love isti plijen u istim prerijama, imalo bi smisla da su prirodni neprijatelji ili da se bar međusobno izbjegavaju. No, kojoti i jazavci kao suparnici imaju drevni sporazum da ponekad love zajedno.

Njihovo partnerstvo u lovu bilo je poznato još Indijancima mnogo prije nego što su Europljani stigli na američki kontinent, a znanstvenici to proučavaju desetljećima.

Ali zašto bi ti grabežljivci uopće radili zajedno? Kad jedan od njih napokon nešto uhvati, nije vjerojatno da će međusobno dijeliti plijen. Dakle, u čemu je stvar?

Kojoti su brzi i odlično se snalaze na otvorenom prostoru. Jazavci su nespretni trkači u usporedbi s kojotima, ali su vrhunski kopači, pa su evoluirali u potjeri za plijenom u podzemnim sustavima ukopavanja. Stoga, kada jazavci i kojoti rade zajedno, koristeći različite strategije i kombinirajući svoje vještine učinkovitije love nego pojedinačno. Kojoti ganjaju plijen na površini, dok jazavci preuzimaju podzemnu potragu. U tom lovu, obojica su svjesni da će samo jedan od njih završiti s obrokom, ali isto tako da ova suradnja koristi obojici lovaca. Sve u svemu, čini se da se ranjivost plijena povećala kada ova dva mesoždera love u partnerstvu.

Međutim, jazavci i kojoti nisu uvijek u prijateljskim odnosima. Oni imaju tendenciju suradnje u toplijim mjesecima, a u zimskom razdoblju se često odvajaju. Tijekom zime jazavac može iskopati hibernacijski plijen dok spava svoj zimski san kako bi se prehranio.

No, svaka zima se na kraju pretvara u novo proljeće, pa će ova dva lovca ponovo trebati jedan drugog. I baš kao što to traje već tisućama godina, opet će sklopiti mir, prihvatiti međusobne razlike i vratiti se zajedničkom poslu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.