Zajednica sandžačke dijaspore u Beču obilježila Dan sandžačke zastave

Neka ovakve manifestacije, kao i sve što se na nacionalnom polju radi bude urnek i zalog budućim generacijama da nastave stopama uzdizanja i očuvanja svog bajraka, vjere i tradicije.
Zajednica sandžačke dijaspore u Beču obilježila Dan sandžačke zastave_6462e3b9221ac.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Tradicionalno već u austrijskoj metropoli Beču u organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore održana je centralna manifestacija povodom obilježavanja 11. maja – Dana sandžačke zastave. Puna sala koncertne dvorane Hanson centra svjedočila je visoko uzdignutom bajraku naših ljudi u dijaspori.  Nakon intoniranja himne i uvodne riječi prisutnima se obratio domaćin, predsjednik ZSD za Austriju prof. Nihat Gegić. Poseban akcenat stavio je na simboliku visoko uzdingutog bajraka.
“Sjećamo se primjera iz života Poslanika Muhammeda, neka je Allahov blagoslov i mir s njim, koji nam je pokazao važnost nošenja bajraka. Kroz priču o Mus’abu ibn Umejru, vidimo kako je čvrsto držao barjak islama čak i nakon što je izgubio svoju desnu ruku. Znao je da, ako padne bajrak, padaju i svi ostali. Iako je izgubio svoje fizičke snage, srčano je nosio bajrak sa onim što je ostalo od njegovih ruku. Ova priča nam služi kao podsjetnik da se ne smijemo odreći naših vrijednosti i simbola. Bajrak nas podsjeća na našu dužnost da se borimo za mir, da poštujemo druge, pravdu i jednakost. Kada svi zajedno držimo i štitimo naš bajrak, mi smo jedinstveni i snažni”, istakao je predsjednik ZSD za Austriju prof. Nihat Gegić.

Među posebnim gostima ove večeri i gospodin Admir Mehmedović, predstavnik austrijske SPÖ partije. Jedan je od zaslužnih za jednoglasno priznavanje Genocida u Srebrenici u austrijskom parlamentu. ZSD, ističe on, na najljepši način godinama unazad okuplja Bošnjake pod jedan bajrak.
“Mi smo se danas okupili zahvaljujući našim vrijednim organizatorima iz ZSD, koji ulažu veliki trud na očuvanju našeg identiteta, naše tradicije, vjere i jezika daleko od naše zajedničke matice. Bošnjaci u Austriji po svim statistikama i po izvještaju institucija za integracije se smatraju apsolutno integrisanim u našem društvu. Mi danas imamo čestitu radničku klasu na terenu, mnogobrojne poduzetnike, biznismene, političare na visokim funkcijama kao i sve veći broj visoko obrazovane omladine koja će, akobogda, u narednom periodu još više preuzimati odgovornost na svim pozicijama širom Austrije. Zahvaljujući Bošnjacima jos iz perioda Austro-ugarske, u ovoj državi je islam priznat kao vjerska zajednica i time nama i generacijama koje dolaze se omogućavaju sva prava u iskazivanju, izučavanju i praktikovanju naše vjere i našeg identiteta. Prošle godine smo se nakon jednog višegodišnjeg procesa i angažmana politički izborili da Parlament Republike Austrije oficijelno i jednoglasno prizna Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici”, kazao je Admir Mehmedović, predstavnik SPÖ stranke u Austriji.

Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore prof. Mithat Mujović obratio se prisutnima. Neka ovakve manifestacije, kao i sve što se na nacionalnom polju radi bude urnek i zalog budućim generacijama da nastave stopama uzdizanja i očuvanja svog bajraka, vjere i tradicije.
“Naš sandžački bajrak je simbol slobode, jedinstva i dostojanstva. On je visoko podignut od strane vrijednih sandžačkih Bošnjaka koji su prošli kroz teške periode u svojoj povijesti, ali uprkos svemu uspjeli su da sačuvaju, prije svega, svoju vjersku, kulturnu i nacionalnu pripadnost. Svake godine u mnogim metropolama Zapadne Evrope u ime ZSD obilježavamo naše nacionalne blagdane s ciljem podizanja svijesti o našim vrijednostima. U svim životnim dimenzijama naš sandžački bajrak predstavlja prodor prema naprijed u pravcu općeg dobra za sve ljude i narode. Ovdje u Beču uradili smo puno zadnjih godina, ali je pred nama još mnogo koraka s ciljem da postanemo ponos budućim generacijama, te da oni, nastavljajući našim putem, budu ponos Bošnjaka cijelog svijeta”, istakao je predsjednik ZSD prof. Mithat Mujović.

U nastavku večeri prisutni su imali prilike uživati u kulturno-umjetničkom programu koji su izveli umjetnici iz Sandžaka Hamza Škrijelj i Almedina Đekić, kao i Mirsad Ajdinović iz Orizara. Poseban ambijent priredilo je KUD IKI WIEN predstavljajući se tradicionalnim sandžačkim igrama.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.